Belső konfliktus = bőrbetegség

A kényszeres hajtépés, körömrágás szemmel látható bőrelváltozásokat idéz elő. A kényszeres késztetések ilyen külsőre irányuló formái főként a 10-17 éves korosztályban fordulnak elő.

Az elváltozásokat a serdülő önmagának okozza. Az okok között szerepel a fokozott szeretetigény, a szorongás, az agresszió, a zavart anya-gyermek kapcsolat, valamint a túlzott szülői és iskolai elvárások. A bőrbetegségek ezen formái belső, gyakran megmagyarázhatatlan indítékok hatására jönnek létre.

A leggyakoribb, hogy – főleg 10-17 éves fiatalok, gyakrabban  leányok esetében –  a haj éles, szabályos határú területeken kihullik, azaz a betegek megkopaszodnak. Húzás, dörzsölés, hajcsavargatás, főleg a hajszálak kitépése az oka a gyakran csíkszerű, vagy más mértani formát mutató kopasz foltnak. A kopasz terület nem teljesen csupasz: letört vagy már növekvő hajszálak láthatók, amelyek megszúrnak, ha végighúzzuk rajtuk a kezünket.  Más eredetű kopasz foltok esetén a visszanövés vékony, festékhiányos hajszálak formájában mutatkozik. Ezek a hajszálak puhák, selymesek.

bőrhiba

A körmüket rágó gyermekek -sőt felnőttek! – sokan vannak. Az ún. kényszeres, a beteg által, önmaga okozott elváltozások közül ez a leggyakoribb és legenyhébb. Ritkán azonban súlyos mértéket ölthet, annyira, hogy a körömágyban, az ujjvégekben akut vagy idült gennyedés alakul ki, vagy vírusos szemölcsök tömege borítja el a köröm környékét.

Kézzel jól elérhető helyen jelentkeznek a külső bőrelváltozások, amelyek leginkább vonalas, karcolásos vagy éles határú, kerek hámhiányok, de arc- vagy ajakduzzanat is előfordul.

Előidézőjük, a kényszeres, ismétlődő tevékenység bizonyos mértékig oldani tudja a beteg szorongását, ami a késztetés leggyakoribb előidézője. Az esetek túlnyomó többségében a beteg és a hozzátartozója is tagadja a “sérülés” külső eredetét. A diagnózissal való szembesülés a gyermeknél és a szülőnél is negatív érzelmeket vált ki.

Mi valójában az oka annak, hogy jó külsejű, jó családi hátterű, gyakran átlagosnál jobb szellemi képességű gyermek saját külsejét, körmét, haját, bőrét elcsúfítja?

bőr5

A gyermek, a serdülő az érdeklődés középpontjába szeretne kerülni. Fokozott szeretetigény, szorongás, agresszió is állhat a háttérben. A családtól, szülőktől való elszakadás félelme is szerepet játszhat, és zavart lehet az anya-gyermek kapcsolat is. Sok esetben azt is tapasztaljuk, hogy az iskola és a szülők elvárásainak nem tud a gyermek megfelelni. A konfliktus általában nem súlyos, de a kényszeresen cselekvő súlyosan éli meg azt, és ez vezet az önmagát károsító tevékenységhez.

A kezelés nem könnyű. Egyes esetekben pszichológus segítségére feltétlenül szükség van, más esetekben a családhoz közel álló rokon, pedagógus, idősebb barátnő lendítheti át a gyermeket a holtponton, és így megindulhat a javulás folyamata. Kényszeres késztetés esetén segíthet, ha tízig számolunk, s addig a kezeket összekulcsolva tartjuk.

Nyugtató gyógyszereket tartósan nem alkalmazunk az esetleges mellékhatások miatt. Tapasztalat szerint néhány hónap alatt a betegség meggyógyul. Mechanikus alopecia (hajtépés) esetén hajnövekvést serkentő külső szereket lehet adni, hámhiányok, karcolások, fekélyek kezelésére hámosítók, fertőtlenítő kenőcsök alkalmazhatók, lehetőleg zárt kötésben.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.