Belélegezhető gyógyszerek?

Kevesen tudják, de sok gyógyszerhatóanyagot nem feltétlenül a már megszokott beviteli módon – tabletta vagy injekció formájában – kell a szervezetbe juttatni. Kézenfekvő megoldás lehet a légzőszervrendszer felhasználása is.

Ma, a modern gyógyszergyártás korában már megszokott, hogy a legkülönfélébb betegségek vagy panaszok a kivizsgálást és a diagnózist követően tablettával vagy kapszulával kezelhetőek. Ugyanígy a modern élet részei például a kötelező oltások is.

E két megszokott gyógyszerbeviteli forma mellett azonban számos egyéb megoldás is elképzelhető a hatóanyag szervezetbe történő juttatására. Léteznek például különféle tapaszok, melyeket – többek között – különböző hormonkészítmények szervezetbe juttatására használnak. A légzőszervrendszer gyógyszerezésre való felhasználása szintén elterjedt.

Az orrüreg falán az orrkagylónak nevezett csontlemezek redőket alkotnak – jelentősen megnövelve a levegővel érintkező felszínt -, melyeket erekkel sűrűn átszőtt nyálkahártya bélel. A beáramló levegő a nagy felületek és a jó vérellátásnak köszönhetően gyorsan felmelegszik, páratartalma pedig megemelkedik, aminek az egyén egészsége szempontjából nagy jelentősége van. Így az orrüreg relatíve nagy, s vérerekkel bőségesen behálózott felületéről bizonyos hatóanyagok jobban és gyorsabban szívódhatnak fel. Az így történő hatóanyag-bevitelnél ezért kisebb dózis is elegendő, ami olcsóbb és kevesebb mellékhatással rendelkező gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet.

A gyógyszeradagolásnak e módja jól bevált például a csontritkulásban szenvedő betegek számára. Érdemes tudni, hogy az orrspray használatával a gyógyszer hatása függetlenné válik az elfogyasztott tápláléktól és más, szájon át szedett gyógyszerek hatásaitól is. Ez a beteg életét nemcsak egyszerűbbé teszi, de a pontos felszívódás (a megfelelő mennyiség hasznosulása) a terápiás cél elérését is segíti. A már említett betegség esetében – mivel a hatóanyag közvetlenül a véráramba kerül – jól érvényesülhet az orrspray fájdalomcsillapító hatása is, ami a csontritkulásra közvetlenül ható készítmények közül csak erre a gyógyszerformára jellemző.

gyogyszer19

Egy másik lehetőség az ún. inhalációs eljárás. Ennek során a gyógyszert (szájon át) belélegezzük, így az a tüdő hörgőin keresztül szívódik fel. Természetesen a különféle gyógyszerek nem adhatóak automatikusan ebben a formában, mivel a tüdőre (és annak hörgőire) gyakorolt hatásukat külön vizsgálni kell. Mindazonáltal elképzelhető, hogy a jövőben a cukorbetegek injekció helyett egyszerűen belélegezhetik az inzulint.

Forrás: