Bélbaktériumok befolyásolhatják reakciónkat a gyógyszerekre

Létrejöhetnek az egyénre szabott terápiák

Megfordult valaha a fejünkben, miért nem használ egy gyógyszer nekünk, ami másnak bevált? A választ a Yale Egyetem kutatói adták meg: a bélbaktériumok hatással vannak reakciónkra.

Gondolkodtunk valaha azon, miért működik valakinél egy gyógyszer, pedig nekünk nem segített? Úgy tűnik, megvan a helyes válasz. A bélbaktériumok a felelősök, melyek több mint 150 gyógyszert dolgoznak fel – mutattak rá a kutatók, akik azonosították a baktériumoknak erre képességet adó géneket.

A felfedezések alátámasztják a bélbaktériumok szerepét abban, hogyan reagálnak az emberek bizonyos gyógyszerekre – világított rá a Yale Egyetem kutatócsoportja.

Lehetséges, hogy a géneket vagy a baktériumfajtákat felhasználhatjuk az egyén bélflóra-kapacitásának felmérésre, hogyan metabolizál egy bizonyos gyógyszert” – mondta el Maria Zimmermann-Kogadeeva, a tanulmány társszerzője az egyetem sajtóközleményében.

„Ez a munka az első lépés a biomarkerek azonosítására, melyek segíthetnek az orvosoknak felírni az adott páciens számára legbiztonságosabb és leghatékonyabb gyógyszereket” – tette hozzá a szakember, aki doktorandusz hallgató Andrew Goodman vezető szerzőjének, a Yale Mikrobiológiai Tudományi Intézete és a mikrobiális patogenezis tanszékének laboratóriumában.

A tanulmányhoz a kutatók azt vizsgálták, módosított-e vegyi szempontból 76 féle bélbaktériumot 271 gyógyszer és ha igen, hogyan. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyógyszerek közel kétharmadát a baktériumok legalább egyike metabolizálta. A kutatók ezután azonosítottak több gént, melyek lehetővé teszik, hogy a baktériumok metabolizálják az orvosságokat.

A csoport ezen gének számában nagy eltéréseket mutatott ki. Egyes esetekben ezek a különbségek megmagyarázzák, hogy egyes emberek bélbaktérium-populációi (mikrobiom) miért metabolizálják gyorsan a gyógyszereket, miközben más esetekben az orvosságok csak lassan vagy egyáltalán nem hatnak. Korábban úgy gondolták, hogy a gyógyszerek metabolizálását csakis a szervek végzik, így például a máj.

„Azt reméljük, tanulmányunk hasznos első lépés annak megértésében, miként járul hozzá a mikrobiom a gyógyszer metabolizálásához” – fejtette ki Michael Zimmermann, a tanulmány társszerzője az egyetem sajtóközleményében. Ő szintén Goodman laboratóriumának posztdoktor munkatársa.

Hozzátette: a megközelítések világíthatnak arra, hogy miként módosítja a bél mikrobiomja a nem gyógyszer jellegű vegyületekre adott reakciónkat, így például táplálkozási tápanyagokra és környezetvédelmi szerekre. A tanulmányt a Nature szaklap jelentette meg.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.