Baktériumok hiánya vezethet az inkontinenciához

Meglepő felfedezést tettek amerikai kutatók: sokkal több baktérium él az emberek húgyutaiban, mint gondolták, és ezek hiánya összefüggésben van a vizelettartási zavarral.

Kínos témának tartjuk, ezért keveset beszélünk róla, de a vizelet inkontinencia általános probléma, felmérések szerint Magyarországon nagyjából 800 ezer embert érint. Főként a középkorú nők szenvednek tőle, de egyre gyakoribb, hogy férfiak is hasonló problémákkal fordulnak orvoshoz.

Az életminőséget rontó állapot okai gyakran ki sem derülnek, ezért tenni is nehéz ellene.

Az Oregoni Tudományegyetem kutatói most ezen a területen értek el áttörést: összefüggést találtak a húgyutakban élő baktériumok sokszínűsége és az inkontinencia súlyossága között. Korábban úgy vélték, hogy a húgyutakban nem élnek baktériumok, mivel a vizeletmintákból nem sikerült kitenyészteni a mikrobákat. Az amerikai szakemberek viszont más módszerrel próbálkoztak és sokféle baktérium DNS-ét találták meg a vizeletben.

vizsgalat

A kísérletben nőket vizsgáltak, mindenkinél az egysejtűek széles skálájának nyomára bukkantak. Észrevették viszont, hogy akit inkontinencia sújtott, annál kevesebb baktérium szerepelt a találati listán.

A mikrobák fajai sem egyeztek meg; az inkontinenciával küzdő nők egy részénél olyan baktériumokat azonosítottak, amelyek húgyúti fertőzéseket is okoznak. A kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy egy hosszú távon fennálló, tüneteket nem okozó gyenge fertőzés idővel inkontinenciához vezethet.

További érdekesség, hogy minél kevesebb baktériumot találtak egy alanynál, annál súlyosabb vizelettartási nehézségekről számolt be.

„Úgy tűnik, hogy a sokszínűség az élet minden területén hasznos” – fogalmazott a kutatás egyik vezetője, Rahel Nardos. A szakember szerint további nagyszabású vizsgálatokat kell még elvégezni a területen, hogy a javítani lehessen a világszerte érintet tízmilliók hétköznapjain.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.