Baci lepte kezek!

Az alapos kézmosás egy egyszerű náthától vagy akár komolyabb betegségektől is megóvhat minket – állítják a tudósok.

A baktériumok terjedésének megakadályozására az egyik legegyszerűbb módszer a szakértők szerint a kézmosás. Ez a  Kanadai Munkahelyi Egészségvédelmi Központ kutatói szerint különösen a közlekedés valamint a társas érintkezések során fontos. "A kézmosás az egyetlen hatékony módszer a fertőzések terjedésének a megakadályozásra. Bárki továbbadhat bizonyos csírákat – általános kifejezés az olyan mikrobákra, mint például a vírusok és baktériumok – olyan egyszerűen, hogy hozzáér valakihez. Szintén megfertőződhetünk baktériumokkal, ha szennyezett tárgyakat érintünk meg, majd később az arcunkhoz nyúlunk" – magyarázták a Női Egészség-ügyi Társaság kutatói.

A kézmosás elmulasztása ezért számos betegség terjedéséhez járul hozzá, ami növeli az iskolai hiányzások és munkahelyi betegszabadságok számát. Persze a szakértők sem állítják, hogy valamennyi baktériumtól megszabadulhatunk, de ha jól mosunk kezet, jelentősen csökkenthetjük a bőrünkhöz tapadt mikrobák számát.

ui21jlbn4

A hatékony kézmosás módja a következő:

– Öblítsük le a kezünket a folyóvíz alatt

– Dörzsöljük be a nedves kezünket szappannal

– Mossunk meg minden felületet – beleértve a kéz mindkét oldalát, az ujjak közti-és a körmök alatti részeket – összesen legalább húsz másodpercig

– Öblítsük le újra folyó víz alatt a kezünket, majd szárítsuk meg kéztörlő vagy szárító használatával.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy minden alkalommal mossunk kezet étkezés előtt, mosdó használat után, vagy olyan helyzetekben, amikor beteg személlyel érintkezünk. Különleges helyzetekben is fontos a higiénia, például, ha sebes a kezünk, vagy mielőtt hozzáérünk a kontaktlencsénkhez.

Forrás: