B12-vitamin – Miért olyan fontos számunkra? – 2. rész

A vitaminhiány tünetei

Megfelelő mennyiségű B12-vitamin jut a szervezetünkbe? Fontos ezzel tisztában lennünk, mivel e vitamin igen sok lényeges dologért felelős a testünkben. Nézzük, mit kell tudni róla!

Tudjuk-e, mennyi vitamint, ásványi anyagot fogyasztunk? Sok közülük alapvető fontosságú a szervezetünk számára. Ilyen a B12-vitamin is, mely számos dologért felelős a testben, ezért elegendő mennyiségre van szükségünk belőle.

Ez a vitamin segít a DNS és a vörösvérsejtek előállításában is. S mivel a szervezet nem termel B12-vitamint, állati forrásból vagy kiegészítőkből kell hozzájutnunk. Mégpedig rendszeresen, mert a test nem tárolja azt hosszú ideig. Cikkünk első részében a vitamin szükségességéről és a vitaminhiány következményeiről volt szó.

Fotó: 123rf.com

Mi a helyzet azonban, ha valaki várandós, s melyek a B12-vitaminhiány tünetei?

Várandós nők és újdonsült anyák esetében szintén kiemelten fontos a B12-vitamin. Amennyiben valaki terhes és vegán vagy vegetáriánus, s azt tervezi, szoptatni fog, fontos beszélnie orvosával, hogy előre megtervezze, miként fog elegendő B12-vitaminhoz jutni az egészséges baba érdekében. Megfelelő mennyiségű B12-vitamin nélkül a gyermeknek fejlődési késedelmei lehetnek és nem növekszik úgy, ahogyan kellene.

A B12-vitaminhiány tünetei

Amennyiben valaki B12-vitaminhiánnyal küzd, vérszegény lehet. Az enyhe hiány nem okoz tüneteket. Ám ha az állapot kezeletlenül marad, az alábbi panaszokra számíthatunk.

  • Gyengeség, fáradtság vagy feledékenység, szédülés
  • Szívdobogás és légszomj
  • Sápadt bőr
  • Sima nyelv
  • Székrekedés, hasmenés, étvágytalanság vagy gázképződés
  • Idegproblémák, például zsibbadás vagy bizsergés, izomgyengeség és járási problémák
  • Látásvesztés
  • Mentális problémák, például depresszió, memóriavesztés vagy viselkedésbeli változások.

Fotó: 123rf.com

Kezelés

Ha egy ember vészes vérszegénységben szenved, vagy problémái vannak a B12-vitamin felszívásával, előszöris B12-vitamininjekciókra lesz szüksége. Lehet, hogy folyamatosan kapnia kell az injekciókat, vagy nagy adagot kell szájon át bevennie, esetleg orron át a szervezetébe juttatnia. Amennyiben valaki nem eszik állati termékeket, több lehetősége van. Megváltoztathatja étrendjét úgy, hogy az tartalmazzon B12-vitaminnal dúsított gabonákat, szedhet kiegészítőket vagy B12- injekciókat, nagy dózisú szájon át szedhető B12-vitamint.

Azoknak az idősebb felnőtteknek, akik B12-vitaminhiányban szenvednek, valószínűleg napi B12-kiegészítést vagy B12-t tartalmazó multivitamint kell alkalmazniuk. A legtöbb ember esetében a kezelés megoldja a problémát. Ugyanakkor, bármilyen idegi károsodás, amely a hiánynak köszönhető, tartós lehet.

Megelőzés

Az emberek többsége megelőzheti a B12-vitaminhiány kialakulását, ha elegendő húst, baromfit, tengeri herkentyűt, tejterméket és tojást fogyaszt. Amennyiben nem eszik állati eredetű ételt, vagy olyan egészségügyi állapottól szenved, mely gátolja a tápanyagok megfelelő felszívását, szedhet B12-vitamint kiegészítőként vagy ehet ezzel dúsított ételeket.

Amennyiben B12-kiegészítőket választunk, azt érdemes orvosunkkal is közölni – ő pontosan meg tudja határozni, mennyire van szükségünk és arról is tájékoztathat, nem befolyásolja-e a B12 a gyógyszerek hatását, amelyeket szedünk.

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.