B12-vitamin – Miért olyan fontos számunkra? – 1. rész

A megfelelő mennyiségtől a vitaminhiányig

Megfelelő mennyiségű B12-vitamin jut a szervezetünkbe? Fontos ezzel tisztában lennünk, mivel e vitamin igen sok lényeges dologért felelős a testünkben. Nézzük, mit kell tudni róla!

Tudjuk-e, mennyi vitamint, ásványi anyagot fogyasztunk? Sok közülük alapvető fontosságú a szervezetünk számára. Ilyen a B12-vitamin is, mely számos dologért felelős a testben, ezért elegendő mennyiségre van szükségünk belőle.

Ez a vitamin segít a DNS és a vörösvérsejtek előállításában is. S mivel a szervezet nem termel B12-vitamint, állati forrásból vagy kiegészítőkből kell hozzájutnunk. Mégpedig rendszeresen, mert a test nem tárolja azt hosszú ideig.

B12-vitamin

Mennyi B12-vitamin szükséges?

A pontos mennyiség függ a korunktól, étkezési szokásainktól, egészségügyi állapotunktól és attól is, milyen gyógyszereket szedünk. Az általános javasolt mennyiség (mikrogrammban) életszakasztól függően változik.

 • Csecsemőknek 6 hónapos korig: 0,4 mcg javasolt.
 • 7-12 hónapos csecsemőknek: 0,5 mcg
 • 1-3 éves gyermekeknek: 0,9 mcg
 • 4-8 éves gyermekeknek: 1,2 mcg
 • 9-13 éves gyermekeknek: 1,8 mcg
 • 14-18 éves tinédzsereknek, fiataloknak: 2,4 mcg (2,6 mcg naponta, amennyiben terhesség áll fenn és 2,8 mcg naponta, ha szoptatás)
 • Felnőtteknek: 2,4 mcg (2,6 mcg naponta, terhesség esetén és 2,8 mcg naponta szoptatás esetén.)

A B12-vitamin élelmiszerforrásai

A B12-vitamin leggyakrabban állati eredetű ételekkel jut a szervezetünkbe: természetes módon vagy olyan élelmiszerekből, amelyeket ezzel a vitaminnal kiegészítettek. Az állati források magukba foglalják a tejterméket, tojást, halat, húst, baromfit. A B12-vel dúsított ételek címkéje jelzi, amennyiben adtak a termékhez ebből a vitaminból.

A B12-vitaminhiány

Han nem vagyunk biztosak abban, megfelelő mennyiségű B12-vitaminhoz jutunk-e, érdemes konzultálnunk orvosunkkal és végeztetni egy vértesztet, mely elárulja e vitamin szintjét.

A kor előrehaladtával a B12 felszívása nehezebbé válik. Ugyanez történhet, ha valaki fogyasztó műtéten esett át vagy egyéb operáción, melynek során a gyomra egy részét eltávolították. Kevésbé szívódik fel a B12-vitamin akkor is, ha sok alkoholt iszik az ember. 

Nagy valószínűséggel alakul ki B12-vitaminhiány az alábbi esetekben is:

 • Atrophiás gyomorhurut, melyben a gyomor nyálkahártyája elvékonyodott
 • Átfogó vérszegénység, mely megnehezíti a szervezet számára a B12-vitamin felszívódását
 • A vékonybelet befolyásoló állapotok, például Crohn-betegség, lisztérzékenység, baktériumok szaporodása vagy parazita jelenléte
 • Immunrendszeri rendellenességek, például Graves-kór vagy lupus
 • Olyan gyógyszerek szedése, amelyek zavarják a B12 felszívódását. Ilyen lehet néhány gyomorégés elleni gyógyszer, beleértve a protonpumpa-gátlókat (PPI), például ezomeprazol (Nexium), lansoprazol (Prevacid), omeprazol (Prilosec OTC), pantoprazol (Protonix) és rabeprazol (Aciphex). Ide sorolhatók a H2-blokkolók, például cimetidin (Tagamet) és famotidin (Pepcid AC), valamint bizonyos cukorbetegség elleni gyógyszerek, például a metformin (Glucophage).

A B12-vitamin hiányát okozhatja a vegán étrend is. Ez azt jelenti, hogy az ember nem fogyaszt állati eredetű ételt, beleértve a húst, tejet, sajtot és tojást. Hasonló a helyzet a vegetáriánusoknál is, akik nem jutnak elég tojáshoz vagy tejtermékhez, hogy megfelelő legyen a B12-szintjük. Mindkét esetben szükséges a vitamin dúsított ételekből történő pótlása.

A cikket folytatjuk.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.