Az új koronavírus a szem egészségét is veszélyezteti?

Egy betegnél glaukóma alakult ki – műteni kellett

Bár a koronavírus elsősorban légúti fertőzés, a szakemberek szerint a szemek egészségét is érintheti. A tudósok sajnos egyre több bizonyítékot találnak erre. 

Az eddig tapasztaltak alapján valószínűleg mindenki – beleértve az orvosokat is – elsősorban légúti fertőzésként tartja számon a koronavírust. Tudósok azonban egyre több bizonyítékot fedeznek fel arra nézve, hogy a fertőzés a szemeket is veszélyeztetheti. 

A felfedezések egy kínai beteg tanulmányozásán alapulnak, akinél a Covid-19-ből felépülést követően nem sokkal akut glaukóma-roham jelentkezett. Orvosainak műtétet kellett végrehajtani rajta, hogy segítsenek az állapoton, a szemszövete pedig egyértelműen a SARS-CoV-2 jelenlétét mutatta. 

Fotó: 123rf.com

Az eset bizonyítja, hogy a SARS-CoV-2 a légzőrendszeren kívül a szemszöveteket is megfertőzheti – összegezték a kutatók a JAMA Ophthalmology szaklapban. 

„A kutatók korábban már gyanították, hogy a szemek a vírus bemenetének és kijövetelének is forrásai lehetnek” – jegyezte meg dr. Aaron Glatt, az amerikai Fertőző Betegségek Társaság szóvivője. Ez az oka annak, hogy az egészségügyi szakemberek a szemüket is védik, arcvédő vagy szemüveg használatával. 

“Nem lehet ugyanakkor megállapítani, vajon az említett páciens a szemeken keresztül kapta-e el a koronavírust” – mondta Glatt. De fennáll ennek a lehetősége. Ez megtörténhetett levegőben levő részecskék segítségével, de úgy is, hogy megérintette a szemét vírusfertőzött kézzel. Egy másik komoly és megválaszolatlan kérdés, hogy vajon a betegek szemszöveteiben jelenlevő vírus okoz-e további problémákat. 

Dr. Grace Richter szerint – aki a Los Angeles-i Dél-Kaliforniai Egyetem Roski Szem Intézet szemész szakorvosa –, korán van ahhoz, hogy elmondhassák, mit jelent a szem egészségére nézve, ha ez a vírus továbbra is ott „lebeg”.

Richter hozzátette, korlátozott szemproblémákat már eddig is tapasztaltak a koronavírus esetében: egyes betegeknél kötőhártya-gyulladás alakult ki (avagy rózsaszín szem), melynél a szem fehér része és a szemhéj belseje megduzzad, bepirosodik és viszket.

Fotó: 123rf.com

A fenti páciens esetében azonban akut, zárt zugú glaukóma jelentkezett, mely súlyos állapot: a szemben levő nyomás hirtelen megnő a folyadék felhalmozódása miatt. Azonnali kezelést igényel a nyomás enyhítése, s olykor műtétre van szükség, hogy a szem normál folyadékmozgását helyreállítsák.

Richternek kétségei voltak azt illetően, hogy a koronavírus közvetlenül okozta-e a szem problémáját. Általánosságban a szem bizonyos anatómiai tulajdonságai kiszolgáltatottá teszik az embereket az akut, zárt zugú glaukómával szemben. Ezt gyógyszerek is kiválthatják – magyarázta. Ezért felmerült, hogy a betegnél esetleg orvosság válhatta-e ki az állapotot. 

Ez is lehetséges” – mondta dr. Sonal Tuli, a Gainesville-i Floridai Egyetem Orvostudományi Főiskola szemészetének vezetője, valamint az Amerikai Szemészeti Akadémia szóvivője. Hozzátette: az eset mindenképp érdekes, de számos kérdést felvet. Az egyik az, hogy vajon a szemszövetben levő vírus fertőző-e. 

A páciens 64 éves nő volt, akit 2020. január 31-én vittek kórházba koronavírus miatt. Tizennyolc nappal később tünetei elmúltak, tesztjei negatívnak bizonyultak. Egy héttel később azonban fájdalmat és látásvesztést tapasztalt egyik szemében, majd pár nap múlva a másikban is. Visszavitték a kórházba, ahol megállapították az akut, zárt zugú glaukómát és szürkehályogot, majd megműtötték. A tesztek kimutatták, hogy a szemszövet koronavírusos volt. A tudósok ezek után főképp felhívják a figyelmet arra, hogy szennyezett kézzel ne érjünk a szemünkhöz, mert nagyon veszélyes lehet.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.