Az okostelefon képes megváltoztatni az agyat?

Belegondoltunk már, vajon milyen mértékben vagyunk mobil- és számítógépfüggők? A nomofóbia jelensége manapság bárkit érinthet, aki szinte állandóan az okostelefont babrálja. Ráadásul az okostelefon megváltoztatja az agyat.

A készülékektől való függés nomofóbiát okoz

Hogy mi az a nomofóbia? A NO Mobile PHOne phoBIA rövidítése, azaz félelem attól, hogy nincs mobiltelefonunk. A 21. században ez sajnos valós félelemmé vált: tartunk attól, hogy nem tudjuk használni készülékünket vagy egyéb elektronikai eszközünket. Tanulmányok szerint az okostelefon függés egyre nő, s egyre nagyobb a bizonyíték arra, hogy az agy bizony nem profitál a mobil- és internetfüggésből.

Honnan tudjuk, hogy függők vagyunk-e? Egy online kvíz segít rájönni, amelyet az angol mellett spanyolul, olaszul és törökül is el lehet olvasni. Lényege, hogy 1-től 7-ig pontozhatjuk, milyen választ adunk a kérdésekre. A kvíz megalkotója, Caglar Yildirim szerint, aki a New Yorki Oswego Állami Egyetemének számítógépes interakcióval foglalkozó professzora, elárulta: ha 20 alatti pontszámot érünk el, nem vagyunk függők. Ha 21-60 közöttit, akkor csak kicsit. 61-99 közötti pontszámmal azonban nem bírunk ki túl sok időt anélkül, hogy ellenőrizzük a telefonunkat.

mobiltelefon

Pedig tudatosabban kellene használni az okostelefont és egyéb kütyüket. Csak akkor kezdünk aggódni, ha mindez zavarni látszik mindennapi életünket. Van azonban egy 100-200 pontszám közötti kategória is – ide azok tartoznak, akik komoly szorongást élnek át, ha nem férnek hozzá telefonjukhoz. Mindez negatívan befolyásolhatja közösségi életüket, kapcsolataikat a családdal és a barátokkal. Tanulmányok mutatták ki, hogy akik ennyire függők, kerülik a szemtől-szemben kapcsolatokat, magas szintű a szociális szorongás bennük és valószínűleg a depresszió is.

„Mindez a munkaképességet és a tanulást egyaránt befolyásolhatja, mivel állandóan kapcsolatban akarunk lenni az okostelefon által” – mondta Caglar Yildirim. – “Tehát ha a magas pontszám igaz ránk, ideje elgondolkodni viselkedésünkön és szorongásunk szintjén.”

Egy tanulmány, melyet a SecurEnvoy cég végzett el, rávilágított, hogy az Egyesült Királyságban például az emberek 66 százaléka nomofóbiás. Mi több, 41 százalékuknak két telefonja van, hogy semmiképp ne maradjanak „kapcsolódási lehetőség” nélkül. Az amerikaiak 95 százalékának van telefonja, 77 százalékuké okos – a Pew Research Center kutatása szerint.

mobiltelefon

Okostelefon – komoly következmény az agy szempontjából

Az állandó okostelefon használat bizony súlyos következményekkel is járhat. Részben oka a vezetés közben elvont figyelemnek, amely miatt emberek halnak meg. A volán mögötti sms-írás pedig szinte járványszerűvé vált, egy 2010-es tanulmány szerint az amerikai felnőttek fele ír sms-t vezetés közben, a fiatalok körében pedig háromból egy.

A legrosszabbak a Pew szerint az Y generáció tagjai. S nemcsak a vezetésről van szó, a gyalogosok sem figyelnek oda közlekedés közben, mert az okostelefonra merednek és máshol jár az agyuk.

A „szövegnyak” jelenségről már hallhattunk, amely a fokozott nyaki, hát- és vállfájdalmakat jelenti, melyet az állandó képernyőnézéssel és pötyögéssel érünk el. A görnyedt testtartás a gerincre, a légzésfunkciókra és az érzelmekre is rossz hatással van. A kékes fény, mely a készülékekből jön, rongálhatja a melatonin termelődését, így a pihentető alvást is.

A legutóbbi bizonyíték azonban arra, hogy az agyra káros az okostelefon, egy kisméretű tanulmány eredménye, melyet Szöulban a Koreai Egyetem kutatói végeztek el. Agyi képalkotó vizsgálatot használtak 19 tinédzser fiú esetében, akikről kiderült, hogy okostelefon- és internetfüggők. Amikor összevetették őket szintén 19, nem függő kamaszéval, a függő fiúk agyában jelentősen magasabb volt a GABA nevű neurotranszmitter szintje az agykéregben, mely gátolja a neuronokat, majd a glutamát-glutamin szintjét – utóbbi pedig az agyi jeleket stimuláló neurotranszmitter.

Vagyis a GABA lassítja a neuronokat – ez pedig rosszabb figyelemhez és kontrollhoz vezet, sokkal érzékenyebbé válunk a figyelem elvonására.

Korábban kiderült, hogy aki multitasking-megszállott, azaz több dolgot csinál egyszerre s több médiafelületen, annál kisebb szürkeállomány terület mutatkozik meg az agy elülső, ún. cinguláris kérgében. Ez a terület felelős a figyelem felügyeletéért. Tehát, ha túlságosan okostelefon-függők vagyunk, károsítjuk a figyelem képességét.

A függő tinédzsereknél egyébként a szorongás, a depresszió, az álmatlanság és impulzivitás szintje is igen magas volt. Egy jó hír azért van: 9 hetes kognitív viselkedés terápiát követően esetükben sikerült normalizálni a glutamát-glutamin szintjét.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.