Az inkontinencia komoly kihívás Alzheimer-kór esetén is

Az inkontinencia a vizelet-és széklet tartásának nehézségét jelenti. Idősebb korban, így Alzheimer-kórban és demenciában is gyakran előfordul – kiváltképp a betegség előrehaladott stádiumában okozhat jelentős nehézségeket.

Inkontinenciára utalhat, ha a beteg fehérneműjén vagy ágyneműjén árulkodó foltokat találunk, esetleg vizeletszivárgást tapasztalunk, illetve ha az Alzheimerrel vagy más demenciával élő személy számára nehézséget okoz a mellékhelyiség látogatása. Mivel a tüneteken bizonyos esetekben jelentősen lehet javítani, ezért elkerülhetetlen, hogy mielőbb vitassuk meg a kérdést a háziorvosunkkal – hangsúlyozza a Felejtek.hu.

Az inkontinencia mögött számos ok állhat, köztük a húgyúti fertőzések, a kezeletlen cukorbetegség, a kiszáradás, a túl sok koffeinfogyasztás, valamint bizonyos gyógyszerek is. Már csak ezen állapotok miatt is fontos az orvosi kivizsgálás.

Fotó: 123rf.com

Amit addig is tehetünk, hogy rendszeresen emlékeztetjük a beteget, hogy menjen el a mellékhelyiségbe – ne várjuk, hogy ő szóljon, amikor mennie kell. Az Alzheimer-kór vagy a demencia előrehaladottságától függően ilyen alkalmakkor arra is szükség lehet, hogy megmutassuk a betegnek, merre is található az illemhely, sőt akár el is kísérhetjük odáig. Figyeljünk a vizelési-vagy székelési ingert jelző viselkedésekre is – sokan ilyenkor a ruhájukat húzogatják vagy az ágyéki területet fogják. Az öltözködés megkönnyítése céljából egyébiránt is célszerű kényelmes, lazább öltözéket választani az alzheimeres beteg számára. Az éjszakai balesetek elkerülése érdekében pedig szerencsés, ha az esti folyadékbevitelt mérsékeljük, helyette napközben gondoskodunk a folyamatos folyadék utánpótlásról.

Ne feledjük azonban, hogy balesetek mindenképp történni fognak. Ilyenkor próbáljunk megértőek lenni és csökkenteni a beteg esetleges szégyenérzetét a történtekkel kapcsolatban. Ha sorozatosan előfordul a záróizmok kontrollálásának nehézsége, a felnőtteknek kapható pelenkák szintén segítséget jelenthetnek.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.