Az idősebbeknek jobban pörög az agya!

Tudtad, hogy agyunk egyes területei az idő múlásával egyre jobban működnek, sőt egyes funkciók csak idős korunkra fejlődnek ki?

Vegye szemügyre figyelmesen a következő számsort: 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, …

Meg tudja mondani, hogy mi a következő szám?

Vigyázzon, mert a válasza alapján kitaláljuk a korát!

Nos tehát… Milyen szám jön a 21 után?

A megoldás 34! Ha helyesen tippelt, jó esély van rá, hogy elmúlt 34 éves. Sőt, nagyon valószínű, hogy már a 44-en is túl jár.

Miként tudtuk belőni a korát egy ilyen egyszerű játék segítségével?

A műszeres vizsgálatok szerint a fiatal emberek hajlamosak csak az egyik agyfélteküket használni az ehhez hasonló feladatok megoldása során, szemben az idősebbekkel, akik általában az agy mindkét féltekét aktiválják az eredmény érdekében.

A jelenséget bilaterizációnak hívjuk, ami a két félteke közötti kapcsolat idővel egyre szorosabbá válását fedi; ennek köszönhetően a korosabb emberek hatékonyabban oldják meg az ehhez hasonló logikai feladatokat.

idos-holgy

De vajon milyen titkos képletek segítségével számolja ki agyunk, hogy egy személy szép, vonzó-e számunkra? Mitől függ, hogy egy emberben milyen erős a rivalizáló hajlam? Miért kapcsolunk bizonyos színeket bizonyos dolgokhoz? Hogyan fejleszthetjük a térbeli információkkal kapcsolatos memóriánkat?

Többek között ezekre keres válaszokat a nagy sikerű, Emmy-díjra jelölt Eszement játékok (Brain Games) című tudományos-szórakoztató filmsorozat második évada, amely vadonatúj kísérletekkel, beugratásokkal és fejtörőkkel jelentkezik a National Geographic Channel műsorán.

A népszerű Jason Silva által vezetett sorozat az új epizódokban a vonzalmat, a bizalmat, a versengést, a stresszt és a színérzékelést állítja a középpontba, a pszichológia és az idegtudomány legújabb eredményeit felhasználva. A műsor játékos feladatokkal teszteli „működésünket”, valamint az agy reakcióit a különböző élethelyzetekben.

Az Eszement játékok a szürkeállomány valamennyi sejtjét megmozgató interaktív televíziós agytorna, amelynek a néző is aktív részese lehet!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.