Az árulkodó bőr

Bőrünk állaga, típusa nagyrészt az öröklött géneken múlik, azonban az életmód, a táplálkozás és a bőrápolás is jelentősen befolyásolják állapotát.

Akik odafigyelnek testükre, egészségesen élnek és táplálkoznak, kevés, de jó minőségű kozmetikumot használnak és nem élnek önpusztító életet, szebb és egészségesebb bőrrel rendelkeznek kortársaiknál.

Befolyásoló tényezők

Nemcsak a gének határozzák meg, hogy mennyire tűnik szépnek és egészségesnek bőrünk. Életmódunk, egészségi és lelki állapotunk is kihat és megmutatkozik bőrünkön. A környezeti hatások egy része általunk is befolyásolható. Nézzük tehát, hogy mik azok a tényezők, amelyek bőrünk szépségéért és egészségéért felelősek!

A tartós kimerültség, a folyamatos stressz, az éjszakázás, a káros szenvedélyek (mint pl. a dohányzás és a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás), valamint a helytelen táplálkozás mind olyan külső tényező, amelyet befolyásolni tudunk, s amelyek összefüggésben vannak bőrünk állapotával.

Hiába a sok drága kozmetikum, önpusztító életvitel esetén bőrünk fakóvá válik, elveszíti üdeségét, alkalmanként pattanás-szerű, nehezen múló gyulladások jelennek meg a felületén. A bőr akár el is színeződhet a vékonyabb bőrrel rendelkező felületeken, így a szem alatt és a mellkason, ezért különösen fontos ezen területek megfelelő ápolása.

testapolo8

A negatív környezeti tényezők káros hatását tovább fokozhatjuk nem megfelelő kozmetikumok használatával, egész napos sminkkel, valamint az UV-sugárzás elleni nem megfelelő védelemmel.

Ha bőrünk kifakul, ha foltok jelennek meg rajta, ha megmagyarázhatatlannak tűnő apró elváltozásokat fedezünk fel rajta, esetleg általunk nem ismert okból pattanásokat, aknékat veszünk észre rajta, azonnal forduljunk orvoshoz. Egy jó orvos meg fogja tudni mondani, hogy mi okozza bőrünk megváltozását és megfelelő kezeléssel ismét ép és egészséges bőrre tehetünk szert.

Az egészséges bőrápolás

Mindennapjainkhoz hozzátartozik bőrünk rendszeres ápolása is. Naponta többször (általában reggel és este is) tisztítsuk meg a szennyeződésektől, védjük a szélsőséges időjárási tényezőktől (erős napfény, hideg, szél), óvjuk a kiszáradástól!

Az érzékeny bőrt könnyű túlterhelni a különféle vegyi anyagokat tartalmazó kozmetikumokkal, ezért mindig tartsuk szemünk előtt, hogy a célnak megfelelő kozmetikumot használjuk. Minél több és különböző hatású kozmetikumot használunk, annál inkább megnő az allergia kialakulásának a veszélye, amellyel csak rontunk állapotán.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.