Az Alzheimer-kór és a hormonok!

A szervezet inzulin-szenzitizációjával összefüggő egyik hormon szintjének emelkedése egy új kutatás szerint nőkben a demencia és az Alzheimer-kór kockázatának növekedését okozhatja.

A zsigeri zsírsejtek által termelt adiponektin hormon közismerten szerepet játszik a glükóz és lipid anyagcserében, valamint bizonyos gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. Éppen ezért az eredmény bizonyos tekintetben meglepőnek számít, mert az inzulinrezisztencia és a gyulladás a 2-es típusú diabéteszt és az Alzheimer-kórt egyaránt fémjelezheti. A logikus feltételezés az lett volna, hogy bármi, ami csökkenti az inzulinrezisztenciát és a gyulladást, a demencia kockázatát is csökkenti.

A bostoni Tufts Egyetem Emberi Táplálkozástudományi Kutatóintézetének kutatói Thomas van Himbergen vezetésével az Archives of Neurology legújabb számában arról számoltak be, hogy mivel az inzulinjelzés az Alzheimer-kóros betegek agyában rendellenesen működik, azt lehetne várni, hogy mivel az adiponektin növeli az inzulinrezisztenciát, jótékony hatást gyakorol a kognitív hanyatlással szemben. A kutatási eredmények azonban arra utalnak, hogy a megemelkedett adiponektin szint a demencia és az Alzheimer-kór megnövekedett kockázatával függ össze a nőkben.

kiiuk48p

Az Alzheimer-kór kialakulása lehetséges mechanizmusának és jelzőinek vizsgálata érdekében a kutatók 13 év alatt 541 nő vérmintáját elemezték. A mintákban több markert is vizsgáltak, köztük a glükózt, az inzulint és az adiponektint is. Az alanyokban ezzel párhuzamosan a demencia tüneteit is nyomon követték. A kutatási időszakban 159 személyben alakult ki demencia, melyek közül 125 volt Alzheimer-kóros eset.

A kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy egyedül az adiponektin szintjének emelkedése jelzi előre a bármilyen eredetű demencia és/vagy az Alzheimer-kór megnövekedett kockázatát.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.