Az Alzheimer-kór 7 szakasza és annak kezelése

Sokat segíthetünk betegségben szenvedő hozzátartozónkon, kedves barátunkon, ha jobban megismerjük az Alzheimer-kór természetét és alakulását. Hogyan bontakozik ki a probléma és milyen szakaszai vannak?

Az Alzheimer alattomos kór. Kezdetben kevésbé mutatkozik meg. Nem könnyű észrevenni, mi zajlik a páciensben valójában – a történések összetéveszthetőek a normális öregedéssel. A stádiumokat nem lehet tökéletesen kategóriákba illeszteni és a tünetek is változhatnak – ám annyi bizonyos, hogy ezek részletesebb ismerete segítő kezet nyújt számunkra hozzátartozónk, kedves barátunk gondozásának megtervezésében.

1.szakasz: kívülről minden normálisnak tűnik

A legkorábbi szakaszban a páciensnek nincsenek igazán észlelhető tünetei. Csupán az ún. PET szkenneres képalkotó vizsgálat mutatja ki, hogyan működik az agy és ez utal-e Alzheimer-kórra. Ahogyan a beteg a további szakaszokba lép, egyre több változás történik gondolkodását és valóságérzékelését illetően.

2.szakasz: enyhe változások

Lehetséges, hogy még mindig nem veszünk észre semmit hozzátartozónk viselkedésében, ám apró különbségek már történnek, olyanok, melyeket még az orvos sem feltétlenül vesz észre. Ilyen például a szavak elfelejtése vagy egy tárgy helyének eltévesztése. A tünetek azonban ekkor még korántsem befolyásolják a páciens képességét a munkára, a mindennapi teendők önálló ellátására.

Sőt: ezek a tünetek sokaknál nem is feltétlenül az Alzheimer jelei, normál öregedéssel járó változások is lehetnek.

idoskori szem

3.szakasz: enyhe hanyatlás

Már látható változások történnek a gondolkodás, az érvelés terén.

Ilyenek például, hogy a páciens elfelejt valamit, amit az imént olvasott el; ugyanazt a kérdést teszi fel újra és újra; egyre több problémája akad a tervezéssel, a szervezéssel; nem emlékszik nevekre, amikor új emberekkel találkozik.

Azzal lehetünk leginkább a segítségére, ha mi vagyunk a „memóriája”, megjegyzünk helyette dolgokat, szemmel tartjuk, befizette-e a számláit, odaér-e időben megbeszélt időpontokra. Érdemes arra ösztönözni őt, hogy vonuljon nyugdíjba, ezzel is csökkentve a rá nehezedő stresszt. Rendezzük jogi- és pénzügyeit.

4.szakasz: mérsékelt leépülés

A harmadik szakaszban már észlelt problémák most nyilvánvalóbbá válnak és újak is megjelennek.

A páciens elfelejt részleteket saját magával kapcsolatban; nehézséget okoz neki a mai dátum és az összeg feltüntetése a csekken; elfelejti, milyen hónap vagy évszak van; gondjai vannak azzal, hogy elkészítsen egy ételt vagy akár csak rendeljen egy menüből.

Nagy terhet veszünk le a válláról, ha a mindennapi feladatok ellátásában segítségére vagyunk, gondoskodunk a biztonságáról. Nem szabad többé volán mögé ülnie, mert veszélyes lehet önmagára és másokra nézve. Megpróbálhatják anyagilag kihasználni, ezért ne intézze egyedül az ügyeit.

5.szakasz: közepesen súlyos hanyatlás

Ebben a stádiumban hozzátartozónk, barátunk már képes elfelejteni, hogy hol van és mennyi az idő. Nem emlékezhet a címére, telefonszámára, vagy arra, hová járt iskolába. Gondjai támadhatnak az öltözködéssel: nem tudja, milyen ruhát viseljen egy adott napon vagy évszakban.

Segítségére lehetünk, ha kikészítjük öltözetét reggel, hogy megőrizhesse az önállóság érzését. Ha ugyanazt a kérdést teszi fel, válaszoljunk megnyugtató hangon. Előfordulhat, hogy kevesebbszer kérdi ugyanazt a válasz miatt, sokkal inkább azért teszi, hogy tudja, jelen vagyunk.

Ha szerettünk nem is emlékszik tényekre és részletekre, még képes elmesélni egy történetet. Ösztönözzük arra, hogy használja képzelőerejét ezekben az esetekben.

idos kor3

6.szakasz: súlyos hanyatlás

Ahogyan az Alzheimer-kór előre halad, a beteg felismerhet arcokat, de elfelejti a hozzá tartozó nevet. Összekeverhet egymással embereket, azt hiheti például, hogy a felesége az édesanyja. Téveszmék üthetik fel a fejüket, így azt gondolhatja a páciens, hogy munkába kell mennie, pedig már jó ideje nem dolgozik. Segítségre lehet szüksége ahhoz, hogy kijusson a mellékhelyiségbe.

Nehéz vele kommunikálni, az érzékek által azonban még lehetséges. Sok Alzheimer-kóros szeret zenét hallgatni, régi fényképeket nézeget vagy olvas.

7.szakasz: nagyon súlyos hanyatlás

Ebben a szakaszban a páciensnek már gondjai vannak az alapvető képességekkel. Így az evéssel, sétával, felüléssel. Segítségére lehetünk azzal, ha megetetjük – lágy, könnyen lenyelhető ételekkel -, vagy kezébe adjuk a kanalat, segítünk a használatában, valamint meggyőződünk arról, hogy elég folyadékot iszik. Utóbbi nagyon fontos, ugyanis az idős emberek, különösen ebben a stádiumban, már nem szólnak, ha szomjasak.

Megértéssel és nyugalommal forduljunk idős hozzátartozónk, ismerősünk felé, ezzel könnyítjük meg leginkább a mindennapjait.

Forrás: https://napidoktor.hu/