Az allergének fokozzák az orrmelléküreg problémáit

Ha allergiát okozó anyaggal kerül krónikus orrüreg-gyulladásos (szinuszitisz) betegek orrába, fokózódik a gyulladásos válasz, melyet röntgen- és ultrahangos vizsgálat is megerősített ? olvasható az Archives of Otolaryngology – Head & Neck Surgery című folyóirat lapjain.

Dr. Jordan S. Josephson, a New York-i Lenox Hill Kórház allergológusa szerint a tanulmány azt erősíti meg, ami már régen ismert volt. ?A krónikus szinuszitisz 30-40 millió amerikait érint? ? magyarázza Dr. Michael Benninger, a Clevelandi Fej- és Nyaksebészeti Klinika vezetője. ? ?A felső állcsont melléküregének duzzanatát és gyulladását számos allergén tényező kiválthatja, és ez a tanulmány objektív bizonyítékokkal szolgál ennek megerősítésére. A két állapotot nehéz különválasztani? ? magyarázza Josephson ? Lehet allergiás a gyulladás, illetve a fertőzést is kísérheti allergia.”3477
Az már eddig is ismert volt, hogy a nazális allergének az orrnyálkahártya gyulladását okozzák, azonban a melléküreg gyulladást korábban senki nem írta le. A tanulmány 71 krónikus szinuszitiszben szenvedő beteget vizsgált, valamint 16 más beteget, akiknél ismert volt, hogy allergiásak, de nem állt fenn orrmelléküreg-gyulladás. A szimuszitises betegeket allergénnel provokálva 67 betegnél szignifikáns mértékben változott az orrmelléküreg állapota. Nem volt orrmelléküregi válasz azon esetekben, ahol nem volt eleve szinuszitisz, illetve a nem allergénnel történő irritáció esetén sem.

Mivel a tanulmány bizonyítja a szinuszítisz jóval komplexebb voltát, összefüggését az allergiával, asztmával, horkolással, ezért Josephson szerint ezen állapotok kezelése során jóval komplexebb kivizsgálás, többek között allergiás tesztek alkalmazása szükséges. Jelenleg a legfontosabb módszert a megelőzés, az allergén elkerülése jelenti, de használnak orrspray-ket, valamint antisztamin tablettákat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.