Az alkoholos energiaital veszélyes?

Egy tanulmány szerint kockázatosabb az alkoholos energiaitalok fogyasztása, mint önmagában az alkohol, ugyanis a fiatalok kevésbé érzik magukat részegnek tőle.

Az energiaitalok koffeinlökete és az alkohol részegítő hatása együttesen nagyobb veszély jelentenek a fiatalokra nézve, mint az alkohol, ugyanis felelőtlenebbé válnak tőle, állítja egy új tanulmány.

A fiatalok körében egyre népszerűbb vodkát és Red Bullt tartalmazó koktél hatásait az Észak-Kentucky egyetem kutatói 56 főiskolai hallgató részvételével vizsgálták. A 21 és 33 év közötti tanulókat a kutatók négy csoportra osztották, és különféle italokkal kínálták őket. Az egyik csoport alkoholos italt, egy másik csoport energiaitalt kapott, voltak, akik alkoholos energiaitalt kaptak, és voltak, akik pedig placebót kaptak.

alkohol4805

Mind a négy ital egyformán nézett ki, emiatt a résztvevők mind úgy tudták, hogy alkoholtartalmú energiaitalt kaptak. Ezt követően a kutatók felmérték, hogy milyen hatással voltak a résztvevőkre az elfogyasztott italok. A felmérések alapján kiderült, hogy azok a tanulók, akik pusztán alkoholos italt fogyasztottak, kevésbé veszítették el az önkontrolljukat, mint azok a résztvevők, akik előzőleg alkoholtartalmú energiaitalt ittak, annak ellenére, hogy mind a kétféle ital azonos mennyiségű alkoholt tartalmazott.

Cecile Marczinski, a tanulmány szerzője szerint a gyártóknak figyelmeztetést kellene elhelyezniük az energiaitalok dobozain, miszerint az italt nem ajánlatos alkohollal keverni. A koffeintartalmú italok és az alkohol keverése nem új keletű találmány, elég csak a rumos kólára gondolni, csakhogy az energiaitalok körülbelül háromszor annyi koffeint tartalmaznak, mint a kóla, mondta Marczinski. A tanulmány az Alcoholism: Clinical & Experimental Research című folyóirat online kiadásában jelent meg.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.