Autoimmun betegségek – Ki van nagyobb veszélyben?

Az autoimmun betegségek egyes embereknél gyakoribbak, mint másoknál. Mi ez a betegség pontosan és kik azok, akik fokozott veszélynek vannak kitéve?

Az emberi szervezetnek immunrendszere van, mely speciális szervek és sejtek összetett hálózata – védik a testet a baktériumoktól és egyéb „idegen betolakodók” támadásaitól. Az immunrendszernek megvan a képessége arra, hogy megállapítsa, mi tartozik a saját szervezethez és mi idegen.

Csakhogy előfordul, hogy hiba következtében nem lesz képes a különbség meghatározására – ha ez megtörténik, a szervezet autoantitesteket állít elő, melyek tévedésből a normális sejteket támadják meg. Ugyanekkor a speciális sejtek – a T-sejtek – képtelenek lesznek az immunrendszer normális működését fenntartani. Az eredmény: támadás a saját test ellen. Ez okozza azokat a problémákat, melyeket autoimmun betegségekként ismerünk. Hogy a szervezet mely részét érintik, az a betegség típusától függ. Több mint 80 ismert típusa van…

Sajnos viszonylag gyakoriak ezek a betegségek – csak Amerikában 23,5 millió embert érintenek. Az autoimmun betegségek egyik vezető okai a fogyatékosságnak és a halálnak. Egyes autoimmun betegségek ritkák, mások azonban – így pl. a Hashimoto-féle betegség – meglehetősen sűrűn előfordulnak.

A betegség bárkit érinthet. Mégis, egyes emberek nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Kik ezek?

natha%252845%25293

A kisgyermekes anyák

Az autoimmun betegségek több nőnél fordulnak elő, mint férfinál, és gyakran a gyermekszülést követő néhány évben alakulnak ki.

Akiknél már előfordult a családban

Egyes autoimmun betegségek öröklődnek a családban, így a Lupus vagy a szklerózis multiplex. Az is megtörténhet, hogy nem ugyanolyan, hanem különböző típusú autoimmun betegség alakul ki egyetlen család több tagjánál. Bizonyos gének továbbörökítésekor valószínűbb a betegség jelentkezése, de egyes génkombinációk és más tényezők is hozzájárulhatnak az autoimmun betegség kifejlődéséhez.

Akik bizonyos környezeti hatásoknak vannak kitéve

Bizonyos események vagy környezeti kockázatok okozhatnak autoimmun betegségeket, vagy súlyosbíthatják azokat. A napfény, a vegyi anyagok – oldószerek -, vírusos- vagy bakteriális fertőzések például köthetők az autoimmun betegségek kialakulásához.

Egyes fajokba vagy etnikai csoportokba tartozó emberek

Bizonyos autoimmun betegségek a tapasztalatok szerint jobban érintenek egyes embercsoportokat, mint másokat. Példaképp egy 1-es típusú cukorbetegség a fehér emberek körében gyakoribb, a Lupus pedig az afro-amerikaiak és a spanyolok körében súlyosabb.

Forrás: