Áttörés az Alzheimer-kutatásban

A Kaliforniai Egyetem irvine-i kampuszának biológusai laboratóriumi körülmények között felfedezték, hogyan lehet megelőzni az Alzheimer-kórt, eredményeik a jövőben segíthetnek új gyógyszerek kifejlesztésében – számol be az áttörésről a hvg.hu

A Nature Communications című szaklap aktuális számában azt írták, hogy amikor az Alzheimer-kór rágcsálómodelljeinek eltávolították az agyi immunsejtjeit, a mikrogliákat, nem alakultak ki a kórra jellemző lerakódások, a béta-amiloid plakkok.

Fotó: 123rf.com

Nem tudtuk pontosan, mit történik a mikrogliákkal, és miért fontosak a betegség kezdeti szakaszában. Ezért döntöttünk úgy, hogy megnézzük, mi történik, ha eltávolítjuk őket” – mondta Kim Green neurobiológus.

A kutató szerint döbbenetes volt felfedezni, hogy azokon a területeken, ahol nincsenek mikrogliák, nem alakulnak ki plakkok. Ez arra utal, hogy a mikrogliáknak elengedhetetlen szerepük van az betegség kialakulásában. Mindez pedig reményt jelenthet arra, hogy az Alzheimer-kór kialakulását megelőző gyógyszert fejleszthessenek ki a tudósok.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.