Atópiás dermatitisz – tévhitek és a valóság

Minden ötödik magyar gyerek – és számos felnőtt – életét megkeseríti az atópiás dermatitisz vagy atópiás ekcéma.

A Magyar Dermatológiai Társulat 2022-ben kampányt indít a betegséggel kapcsolatos fontos és új információk széles körű terjesztésére, hogy az érintett gyermekek szülei és a betegségben szenvedő felnőttek is megfelelő döntéseket hozzanak, és bőrgyógyász szakember bevonásával enyhítsék a tüneteket, valamint a miattuk kialakult stresszt. Elsőként tisztázzuk a tévhiteket.

Tévhit 1.: Fertőző betegség

Az atópiás dermatitisz nem fertőző betegség. Az atópiás hajlamú gyermeket nem kell távol tartani a közösségtől. A betegséggel kapcsolatos hiteles információkat – akár az MDT skindex.hu weboldalát – érdemes az óvodában, iskolában megmutatni.

Tévhit 2.: Ez valamilyen ételallergia lesz

Főleg gyermekeknél a szülői „diagnózis” és a nem vényköteles, allergia elleni „házi kezelés” nem segít. Az atópiás dermatitisz nem allergia, bár az is csatlakozhat hozzá.

ekcéma, gyerek, kéz,

Fotó: 123rf.com

Tévhit 3.: Úgyis kinövi a gyerek

A korral a betegség tünetei enyhülhetnek, de ha csak erre várunk, azzal a gyermeket kínzó, tünetes időszakot nyújtjuk, kockáztatva a különböző allergiák kialakulását. A betegség már kisgyermekkortól hatékonyan kezelhető.

Tévhit 4.: Felnőttkorban nem fordul elő

Az atópiás dermatitisz olyan krónikus betegség, amely bármely életkorban jelentkezhet, és lefolyását nem lehet előre megjósolni. Az sem látható előre, hogy milyen gyakorisággal és intenzitással térnek vissza a tünetek. Proaktív terápiával a tünetek „fellángolását” is meg lehet előzni.

Tévhit 5.: Egy kis viszketés miatt nem kell orvoshoz menni

A viszketés a gyermekeknél biztosan heves vakarózást vált ki, ami fertőzésnek teheti ki az érintett, sérülékeny bőrfelületet, ráadásul a gyermek nyugodt pihenését is zavarhatja. A kínzó tünetek csökkentésével a felülfertőzés kockázata is csökkenthető.

Olvasd el ezt is!

Atópiás dermatitisz – Tönkreteheti a gyermekkort

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.