Asztma: hogyan hat az akupresszúra és az akupunktúra?

Miként használhatjuk a test nyomáspontjait az enyhülésre?

Az akupresszúra és az akupunktúra évezredek óta használatos módszer a fájdalom és a betegségek enyhítése érdekében – így az asztma ellen is érdemes kipróbálni. Hogyan?

Évezredek óta alkalmazza az ember fájdalomcsillapításra és betegségek kezelése céljából az akupunktúra vagy akupresszúra módszerét. Az asztma tüneteivel küzdők ugyancsak hosszú ideje próbálnak ki számos megoldási lehetőséget a betegség enyhítésére, kordában tartására. Gyakori, hogy gyógyszert szednek a légutakban levő gyulladás csökkentésére, vagy inhalátort használnak gyors megoldásként az asztmarohamok ellen.

A kiegészítő kezelések sokaknál hatékonyabbá teszik a hagyományosakat, s segítenek ellenőrzés alatt tartani a tüneteket. Ilyen kiegészítő kezelés az akupresszúra és az akupunktúra is asztma esetén.

Az akupresszúra a masszázs egy formája – a tradícionális kínai gyógyászat használta évezredeken át, fájdalom és betegség kezelésére. Az akupunktúrára épül, mely szintén hagyományos kínai gyógymód.

A terápia mindkét formája a test nyomáspontjainak stimulálását jelenti, az akupresszúra esetén azonban a terapeuta kezét és könyökét használja a fizikai nyomás kifejtésére – míg az akupunktúránál vékony tűket juttatnak a bőrbe. Ezeket a terapeuta keze mozgatásával vagy elektromos stimulációval irányítja. A kezelés alapja az, hogy a nyomáspontok – vagy akupontok – stimulálásával elérhetők a terápiás hatások.

A Pain Medicine szaklapban megjelent tanulmány arra jutott, hogy ezek a terápiák bizonyos anyagokat szabadíthatnak fel vagy fenntarthatnak bizonyos változásokat, melyek egyes szervek működéséhez alkalmazkodnak, s fennmarad a homeosztázis a testben, vagy hatással lehetnek a különféle betegségek tüneteire. Ha az akupontokat akupresszúra segítségével nyomják, az például segíthet csökkenteni az izomfeszültséget, s elősegíteni a vérkeringést. Vagyis, az akupontok nyomása olyan jelzést küld a szervezetnek, melynek hatására az „bekapcsolja” az öngyógyító mechanizmusait, s életerő energiát továbbít a test természetes útvonalain, az úgynevezett meridiánokon át a célhelyre.

Ugyanígy, a nyomáspontok stimulálása tűvel az akupunktúra esetében arra serkenti a központi idegrendszert: juttasson kémiai anyagokat az izmokba, a gerincvelőbe és az agyba, amely beindíthatja a test természetes gyógyító képességeit.

Asztma és akupresszúra

Az akupunktúráról már kimutatták, hogy hatékonyan enyhíti az allergiás asztma tüneteit – ez az asztma azon formája, melyet allergének váltanak ki, így por, penész, pollen és élelmiszerek.

Egy 2017 áprilisában, a Journal of Alternative and Complementary Medicine szaklapban megjelent tanulmány felhívja a figyelmet, hogy az allergiás asztma tüneteivel küzdő páciensek, akik 16 akupunktúrás kezelésen vettek részt 3 hónap alatt, lényeges javulást tapasztaltak életminőségükben, összevetve őket azokkal, akik ilyen kezelést nem kaptak.

Egy másik tanulmány rámutatott, hogy azok az allergiás asztmás betegek, akik 12 olyan akupunktúrás kezelésen jártak, mely keretében a nyomáspontokat célozták meg a terapeuták, a 4 hetes kezelést követően nagyobb javulást észleltek közérzetükben, összehasonlítva őket a kontrollcsoport tagjaival – utóbbiak szintén kaptak akupunktúrás kezelést, de nem az akupresszúra módszerével.

Ezen felül az asztma-specifikus akupunktúrát kapott személyek vérvizsgálatai 4 hét után azt mutatták, csökkenés következett be a gyulladásos citokinek terén – ezek apró fehérjék, melyek befolyásolják más sejtek kommunikációját. Ez mindenképpen jó hír az asztma betegségben szenvedők számára. Olyan állapotról van szó ugyanis, amely gyulladást vált ki a légutakban. A tanulmány alapján az akupunktúra befolyásolhatja a pszichológiai folyamatot, mely az asztmánál jellemző, azzal, hogy csökkenti a gyulladásban résztvevő specifikus mediátorok szintjét.

Ezenkívül a bizonyítékokon alapuló, 2019-es, az Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine szaklapban megjelent tanulmány szerint az akupunktúra és akupresszúra alkalmazása a hagyományos asztma-kezelések mellett jelentősen javította a tünetre adott válaszarányt, s alacsonyabb interleukin-6 (IL-6) szintet eredményezett. Ez olyan fehérje, amelyet a test termel a fertőzésekre és sérülésekre adott válaszként. Ha túl sok van belőle, az krónikus gyulladáshoz vezet. S ahogy az már nem újdonság: a krónikus gyulladás az asztma jellemzője. Vagyis, az akupunktúra segíthet mérsékelni az asztmás betegek belső gyulladását azáltal, hogy csökkenti az azt elősegítő fehérjék, így az IL-6 szintjét.

Fontos ugyanakkor, hogy az asztma megszokott kezelése mellett érdemes kipróbálni a fenti módszereket – azok ugyanis nem helyettesítik a hagyományos gyógymódot.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.