Asztma és magas vérnyomás – Erre kell figyelni!

A megfelelően kezelt asztma különösen fontos, ha magasvérnyomás betegségben is szenvedünk.

Vérnyomáscsökkentő szedés asztma mellett

Bizonyos vérnyomáscsökkentő készítmények a légutakat beszűkíthetik, köhögést, légzési problémát okozhatnak, ezáltal fokozzák az asztmás panaszokat. A kezelőorvost ezért minden esetben tájékoztatni kell az egyéb betegségeinkről, rendszeresen szedett gyógyszerekről is, így ezek figyelembevételével tudja a számunkra megfelelő készítményt felírni.

Az asztma gyógyszerek is befolyásolják a vérnyomást

A tüdőgyógyásszal is fontos tudatni, ha egyéb betegségünk van, például vérnyomáscsökkentőt szedünk. Ezek nem befolyásolják jelentősen az vérnyomást, kivéve, ha az asztma kezelése nincs megfelelően beállítva.

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy alapesetben az asztma gyógyszereket elsősorban inhalálják, így azok a célzottan a tüdőbe jutnak, nincs jelentős, az egész szervezetet érintő hatásuk. Probléma akkor jelentkezik, ha az asztma nincs megfelelően kezelve, a betegnek tünetei vannak, emiatt gyakrabban használja a rohamoldót.

A rohamoldó, rövid hatású belégző gyógyszerek túladagolása megemelheti a vérnyomást. Ha a beteg tünetei fokozódnak, a mielőbbi javulás reményében előfordulhat, hogy egyszerre több puffot is használ a rövid hatású rohamoldóból, vagy a megengedettnél gyakrabban használja. A magasabb dózis miatt ilyen esetben jelentkezhet vérnyomás ingadozás és szívdobogásérzés, magasabb szívfrekvencia.

A szájon át szedett, szisztémásan tartósan alkalmazott szteroid is okozhat többek között magas vérnyomást, ezért nem szabad az előírtnál több gyógyszert szedni vagy időben a javasoltnál tovább alkalmazni.

Így előzhető meg a túladagolás

Megfelelően beállított asztma terápia mellett panaszmentesen kezelhető a magasvérnyomás betegség is. Ha panaszaink vannak, tájékoztassuk kezelőorvosunkat és a gyógyszer cseréjével, vagy szükség esetén a dózis módosításával elkerülhetjük a kellemetlen tüneteket.

Olvasd el ezt is!

Hogyan hatnak a vérnyomáscsökkentők az asztmára?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.