Antibiotikum felírás: az esetek 45 százalékában szükségtelen

Hogyan történhetnek felesleges gyógyszerajánlások?

Egyre szélesebb körben elterjedt probléma, hogy az orvosok olyan esetekben is az antibiotikum felírása mellett döntenek, amikor az felesleges. De mennyire komoly a helyzet ezen a téren?

Az antibiotikum felírásának semmiképp sem automatikus dolognak kellene lennie. Mégis, sokszor akkor is megtörténik, ha szükségtelen. A Medicaid pácienseinél az esetek közel felében helytelennek bizonyult az antibiotikum-felírás – mutatott rá egy új amerikai tanulmány. Mindez azért nagy baj, mert a túlzásba vitt felírás mindenki számára kockázatot jelent – a baktériumoknak ugyanis nagyobb esélyük lesz mutálódni, életmentő gyógyszerek alkalmazása esetében is.

Fotó: 123rf.com

A kutatók a tanulmányhoz 298 millió antibiotikum-felírást elemeztek – ezeket a Medicaid 53 millió páciensének írták fel 2004 és 2013 között. Kiderült, hogy az esetek 45 százalékánál nem volt világos oka a vény kiállításának.

S ha a részletekre is kíváncsiak vagyunk, a felírások 17 százaléka úgy történt, hogy a beteg elment az orvoshoz, de nem diagnosztizálták bakteriális fertőzéssel, míg az antibiotikum-felírások 28 százalékában a gyógyszer kiírása anélkül zajlott le, hogy a páciens egyáltalán megjelent volna a doktornál.

Az antibiotikumok válogatás nélküli használata növeli az antibiotikumokkal szemben a rezisztens baktériumok gyakoriságát és hatástalanná teszi a gyógyszereket” – hívta fel a figyelmet dr. Jeffrey Linder, ír orvos, a chicagói Northwestern Feinberg Orvostudományi Iskola általános belső orvostudományi és gerontológiai vezetője.

Hozzátette: aggodalomra ad okot, hogy az antibiotikum-felírások közel felében világos indok, sőt orvosi látogatás nélkül ajánlottak ilyen gyógyszert a pácienseknek.

A tanulmányt a Health Affairs szaklap közölte. Vezető szerzője, dr. Michael Fischer, a Harvard Egészségügyi Iskola professzor asszisztense megjegyezte: „ha azon gondolkodunk, miként lehetne javítani az antibiotikumok használatát, meg kell értenünk az összefüggést, melyben az antibiotikumokat felírták. Ha a felírás orvosi vizsgálat nélkül történik, minden erőfeszítésünk kárba vész, amit az antibiotikumok túlzott mértékű felhasználása ellen teszünk.”

Fotó: 123rf.com

Egyelőre az a kérdés is megválaszolatlan, hogy milyen körülmények között történt az antibiotikum-felírás az egészségügyi szolgáltató meglátogatása nélkül? A tanulmány a biztosítási károk alapján, s nem orvosi nyilvántartáson alapult, vagyis a kutatók nem tudják, milyen interakció zajlott le a betegek és a gyógyszert indokolatlanul felíró doktorok között.

Feltételezzük, hogy ezen felírások többsége telefonos konzultációnak köszönhető, de a kommunikáció történhetett e-mailben és más internetes portálokon keresztül is, vagy pedig informális, nem rögzített látogatások során írhattak fel antibiotikumot szükségtelenül” – jegyezte meg dr. Fischer.

A szakember hozzátette: ezen esetek többsége vakfolt az antibiotikumok használatának javítását célzó beavatkozásoknál, a helyzet mindenképp kezelésre szorul.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.