Antibiotikum alternatíva? Egy vírus a baktérium ellen

Vírussal gyógyították egy lány cisztás fibrózisát

Az embereket sújtó, fertőző betegségek mögött általában vírusok és baktériumok állnak. A kutatók a közelmúltban fordultak egy új megoldáshoz: vírus használatához az életveszélyes baktériumok ellen.

Különös új módszert alkalmaztak kutatók a közelmúltban. Miközben az embereknél jelentkező, komoly fertőző betegségeket többnyire vírusok vagy baktériumok váltják ki, egy 15 éves, cisztás fibrózisban szenvedő lány potenciálisan életveszélyes állapotát vírussal kúrálták. Vagyis, vírust használtak a baktérium ellen, az egyiket a másik ellen fordították. Ez a valójában régi megközelítés a bakteriális fertőzések ellen napjainkban megér egy újabb mesét– amikor egyre több antibiotikum-rezisztens baktériumokkal találkozhatunk.

A genetikailag megtervezett bakteriofágok – azaz vírusok, amelyek megfertőzik, majd elpusztítják a baktériumokat – sikeresen kitisztították a súlyos, antibiotikum-rezisztens bakteriális fertőzést a kritikus állapotban levő, beteg tinédzser szervezetében.

antibiotikum

„Ez az ún. fágok első felhasználása egy ilyen fertőzés kezelésénél, s az első eset, amikor valaki hatékonyabb, genetikailag megtervezett fágokat alkalmazott”– mondta el Graham Hatfull, a Pittsburgh-i Egyetem biotechnológia professzora, a tanulmány társ-szerzője.

Az az ötlet, hogy bakteriofágokat használjanak az emberi betegségek leküzdésére, körülbelül egy évszázados. Az 1940-es években azonban veszített népszerűségéből, mivel felfedezték a penicillint és egyéb antibiotikumokat – áll a BioTherapeutics Education & Research Foundation közleményében. Napjainkban azonban a bakteriofág terápia újra hasznosnak bizonyul, hiszen több, veszélyes baktérium esetében tapasztalható ellenállás az antibiotikumokkal szembenEbben az esetben egy három fágból készített koktél megszüntette a Mycobacterium abscessus fertőzést, mely 8 éve sújtotta a fiatal lányt, majd olyannyira fellángolt, hogy dupla tüdőtranszplantációt kellett végrehajtani rajta a cisztás fibrózis következtében.

“A Mycobacterium abscessus baktériumot rendkívül nehéz kezelni, s az orvosok kétségbeesetten keresik ellene a hatékony terápiákat” – mondta el dr. Amesh Adalja, a Baltimore-i Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ vezető kutatója. Mint mondta, az, hogy ez a beteg kislány igen pozitívan reagált az intravénás fág-terápiára, fontos mérföldkő, s remélhetőleg több hasonló kezelés alkalmazásához vezet az efféle, speciális fertőzések esetében.

Manapság az antibiotikum-kúrák gyorsan hatástalanná válhatnak, a bakteriofágok alkalmazása azonban gyorsan bizonyította, hogy fontos megoldást jelenthet a fenyegető betegség-válságokra, melyekkel a világ szembenéz” – mondta a szakember.

Fotó: 123rf.com

A kislány esetében a tüdőtranszplantáció nem okozott azonnali problémákat, de utána a gyermeknek immunszuppresszív – vagyis immunrendszert elnyomó – gyógyszereket adtak, hogy segítsék a szervezet alkalmazkodását az új tüdőkhöz. Ez azonban esélyt adott a hosszú ideje fennálló bakteriális fertőzésnek arra, hogy terjedni kezdjen, a több intravénás antibiotikum-kezelés ellenére. A lány műtéti sebhelye megfertőződött, a máj begyulladt, a lábán, karján, fenekén levő sebek több mint 20 helyszínen törtek elő.

„A beteg nem reagált az antibiotikumokra” – mondta Hatfull. – “Szerencsére a bakteriofágok tanulmányozásában szakértők vagyunk, ezért igyekeztünk olyan fágokat találni gyűjteményünkben, amelyek megfertőznék és megölnék ezt a baktériumtörzset.”

Az orvosok sikerrel jártak, miután azonosítottak három különféle fágot, melyek hatékonyan pusztítják a baktériumot. Ezek genetikailag javították a vírusokat, s képessé tették a fertőzés megcélzására. A fágokat intravénásan és helyileg juttatták a szervezetbe a fertőzött bőrkárosodások kezelésére. 6 hónapon belül meggyógyultak a műtéti sebek és a bőrfelületek, káros hatások nélkül – számoltak be a kutatók.

A bakteriofág terápia tehát igen ígéretesnek bizonyult – különösen, hogy csak azokat a specifikus baktériumokat támadja meg, melyeket ellenségnek tart. Ez a sajátosság egyértelműen ellentétben áll az antibiotikumokkal, amelyek általában az összes baktériumra hatnak a testben. A tanulmány eredményét a Nature Medicine közölte.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.