Andropauza azaz férfiklimax

Hosszú évek óta ismert a középkorú férfiaknál tapasztalható fizikai és érzelmi változások ténye. A kutatók egyre gyakrabban hangoztatják, hogy ez nem más, mint az andropauza

Noha a legtöbb férfi nem hajlandó tudomásul venni a tényt, hogy az életkor előrehaladtával csökken a szervezetben található férfihormon mennyisége, a szomorú valóság az, hogy csak az Egyesült Államokban 25 millió, 35 és 55 év közötti férfinél tapasztalható az andropauza valamilyen formája. Az andropauza tulajdonképpen nem más, mint a normális öregedési folyamat által bekövetkező tesztoszteronszint csökkenés.

Az andropauza (férfi klimax) tünetei
1. Csökkenő nemi vágy
2. Kevesebb energia
3. Csökkenő erő és kitartás
4. Csökkenő vágy az élet élvezéséhez
5. Mogorvaság, lehangoltság
6. Csökkenő minőségű erekció
7. Csökkenő sportteljesítmény
8. Ebéd utáni szunyókálás
9. Csökkenő munkateljesítmény
10. Depresszió

Milyen módszerekkel kezelhető?

Mindezekre a tesztoszteronpótlás megoldást jelenthet, ám figyelembe kell venni, hogy a terápia – noha csökkenti az andropauza tüneteit – növeli a stroke, prosztatarák, májkárosodás, gynecomastia (férfiemlő megnagyobbodása) és az ideiglenes sterilitás kialakulásának kockázatát. Léteznek természetes eredetű készítmények is, melyek fokozzák a szervezet tesztoszteron-termelését, a hormonterápia negatív mellékhatásai nélkül.

Sokat segíthet a megfelelő táplálkozás

A szakemberek óvják az andropauzában szenvedő férfiakat az alkoholtól és a grapefruittól. Ez utóbbi ugyanis az aromataze enzimek hatására a tesztoszteront ösztrogénné alakítja át a szervezetben.

Növeli azonban a tesztoszteron-termelést a rendszeres testedzés, a cink, valamint a C- és E-vitaminok. A csökkent libidó helyreállításában segíthet az L-arginin, ezenkívül javasolják a szója-termékek és az alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztását. Fontos a zöldségekben gazdag táplálkozás, illetve a sok paradicsom fogyasztása, mely nemcsak az andropauza tüneteit, hanem a prosztatarák kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Forrs:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.