Alzheimer – A felejtős betegség

Bárkivel előfordulhat, hogy néha elfelejt valamit megcsinálni vagy elfelejti a munkatársa nevét, esetleg nem tudja, hova is tette a lakáskulcsát vagy a mobiltelefonját. Az Alzheimer gyógyíthatatlan betegség, de a folyamat lassítható.

Az Alzheimer beteg, nagyon gyakran feledékeny és megmagyarázhatatlan zavartságban él a saját otthonában vagy a munkahelyén. Elfelejt egyszerű szavakat vagy oda nem illő kifejezést használ, és ettől nehéz őt megérteni.

Eltévedhet a saját utcájában, nem tudja, hol van, hogy került oda, és hogy talál haza. Tárgyakat egészen furcsa helyekre tesz, pl. vasalót a jégszekrénybe, vagy karórát a cukortartóba. Nem törődik szinte semmivel, ami pedig korábban érdekelte, hangulata gyorsan változik és legtöbbször nem magyarázható meg, miért. Ingerlékennyé, gyanakvóvá vagy félőssé válik, személyisége drámaian megváltozhat.

Alzheimer3

Az Alzheimer-kór félelmetes és alattomos betegség, bárkivel előfordulhat és a tudomány mai szintjén gyógyíthatatlan. Ugyanakkor időben felismerve kezelhető és féken tartható, számos módszer és eljárás késleltetheti a teljes elbutulást. Végül is a test bírná még, amikor az agy cserbenhagy – fogalmaznak egyszerűen a kór ismerői. A demencia (kóros elbutulás) a 65 éves népesség egy százalékát érinti, előfordulása az életkor növekedésével egyre gyakoribb: 75 éves korra ez az arány hat százalék, míg 85 éves korban már eléri a huszonöt százalékot

A betegség több ok miatt is kialakulhat, azonban elmondható, hogy az esetek mintegy hetven százalékáért az Alzheimer betegség felelős. A jelenlegi feltételezések szerint az Alzheimer-kór kialakulása egy hosszan tartó folyamat, amely észlelhető tünetek megjelenése előtt hosszú idővel megkezdődik. Ez lehet enyhe emlékezetzavar, de előfordulhat változás a beszéd, a mozgások kivitelezése, a tárgyak azonosítása, illetve a problémamegoldó gondolkodás területén is.

A tünetek gondos vizsgálattal már felismerhetőek, de még nem akadályozzák a mindennapi életvitelt. Ezt követően öt – hét évvel fejlődik ki az Alzheimer-kór, ekkor a kognitív funkciók és a viselkedés már olyan mértékű károsodást szenvedtek, amely a mindennapos életvitelt is akadályozza. A változások idővel egyre szembetűnőbbek, végül a betegek önellátásra képtelenné válhatnak, és emiatt állandó gondozásra szorulhatnak.

pet_ct22

Fontos azonban, hogy enyhe kognitív zavar nem minden esetben alakul tovább Alzheimer betegséggé, valamint számos más okból is kialakulhat. Egyes esetekben a tünetek mögött nincs visszafordíthatatlan szervi károsodás, a tapasztalt változás más jellegű betegség következménye (pl. depresszió), amelynek kezelésével ezek a tüntetek is szűnnek.

A betegség diagnosztizálásában a legkorszerűbb és legmegbízhatóbb módszer a PET-CT vizsgálat, amellyel az Alzheimer folyamata több szinten is vizsgálható. Ezzel az Alzheimer-kór hatékonyan kimutatható, mivel az agyi működés is leképezhető, így az idegsejtek pusztulása miatt kialakuló funkciókárosodás közvetlenül vizsgálható és felismerhető igen korai szakaszban. Ilyen vizsgálatokat már Magyarországon is végeznek: a budapesti Pozitron-Diagnosztika Központban elvégzett vizsgálatokkal, az időben történő felismeréssel a szellemi leépülés folyamata lassítható, az életminőség szinten tartható. A korszerű képalkotó vizsgálat mellett neurológiai ambuláns szakorvosi kezelést is nyújtanak.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.