Alkoholfüggőség és tünetek – 2. rész

A diagnózis és a kezelés

Napjainkban az alkoholfüggőség sajnos igen sok embert érint. Nem kis számban akadnak azonban, akik nem tudják vagy nem ismerik be, hogy problémájuk van. Valójában honnan tudhatjuk, hogy alkoholfüggés esete áll fenn? Íme a tünetek.

Igen sok alkoholfüggő ember él közöttünk, ám nem mindenki van tisztában azzal, hogy függő. A fokozott alkoholfogyasztás súlyos probléma, melynek lényege, hogy túl sok szeszes italt fogyaszt az illető és túl gyakran. A dolog már zavarja a mindennapi életet, s fizikai függést válthat ki.

Cikkünk első részében az alkoholfüggés tüneteivel ismerkedhettünk meg. Most lássuk, mi okozza a függést, hogyan diagnosztizálható és kezelhető.

Alkoholfüggés: mi váltja ki?

Az emberek számos okból fordulnak az alkoholhoz. Lehet az társadalmi nyomás, vágy a lazításra, a szorongással való megküzdés, depresszió, feszültség, magány, önértékelési problémák vagy boldogtalanság – de probléma lehet az is, ha a családban már volt alkoholfüggéssel küzdő személy, mert így nagyobb az esély arra, hogy mi magunk azzá válunk. Azok az emberek, akik már alkoholfüggéssel küzdenek, általában családjuktól és barátaiktól is hallják, hogy gondjuk van.

Általánosságban, az orvosok szerint az alábbi problémák merülnek fel:

  • Az alkohol ismételt fogyasztása befolyásolja a munkahelyi, otthoni vagy iskolai teljesítést, felelősségvállalást.
  • Az alkohol folyamatos használata fizikai veszélynek tesz ki bennünket és másokat (vezetés, gépek kezelése, az alkohol keverése gyógyszerrel, terhesen ivás)
  • Az alkoholfogyasztás jogi problémákat okoz.
  • A szeszes ital az emberi kapcsolatokra is rossz hatással van.

Megelőzhető vagy elkerülhető az alkoholfüggés?

Amennyiben a családunkban jellemző az alkoholfüggés vagy alkoholhasználat, keményebben kell ellenállnunk, hogy korlátozzuk vagy megszüntessük alkoholfogyasztásunkat. Vannak azonban módszerek arra, hogy csökkentsük a szeszes ital használatát.

Korlátozzuk fogyasztásunkat 1 italra, amikor barátokkal vagyunk vagy egyedül otthon. Kérjünk segítséget mentális egészségi állapotunk kezelésére. Kerüljük az olyanokkal való találkozást, akik alkoholizálnak. Beszéljünk orvosunkkal. Csatlakozzunk olyan csoporthoz, amely hasonló gondokkal küzd.

alkoholizmus

Az alkoholfüggés kezelése

Az első lépés mindenképpen az, hogy felismerjük: problémánk van. Számos tanulmány mutatja, hogy az alkoholfüggésben szenvedők profitálnak a kezelés valamely formáiból. Mindenki más persze – nem mindegyik módszer felel meg mindenkinek. Minél előbb kér azonban segítséget valaki, annál jobb. A viselkedésterápia hatékony az alkoholfüggés ellen. Ilyen a támogató csoport, a terapeutával beszélgetés vagy a kettő keveréke. Bizonyos gyógyszerek is segítenek csökkenteni a szeszes ital fogyasztását, vagy teljesen elhagyni – de lehetnek mellékhatásaik.

Egy azonban biztos: ha megtaláltuk a megfelelő kezelést, tartanunk kell magunkat hozzá. Segít az is, ha kerüljük a szituációkat, amelyben szerepel az alkohol. Fontos, hogy felismerjük, mely kiváltó okok járulnak hozzá az iváshoz. S azt is, mi mindent kockáztatunk, ha folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.