Akaratlan emlékeztetés

Háttérbe szorul az emlékezet evolúciós célja. Az „akaratlan emlékeztetésnek” hívott jelenség fontos szerepet játszik a környezettel való interakció során.

Jobban el kellene gondolkodni az emlékezet értékén, és azon a sor dolgon, amire jó az életben, vélekedett Douglas L. Hintzman kognitív pszichológus. Tanulmánya a Perspectives on Psychological Science című folyóirat következő számában jelenik meg.

"A kognitív pszichológusok igyekeznek a fizikusokhoz vagy a kémikusokhoz hasonlítani, vagyis kontrollált laboratóriumi kísérleteket végeznek, számokkal dolgoznak, melyeket később megmagyaráznak.” – mondta el Hintzman, aki az Oregoni Egyetemről vonult nyugdíjba. "A kutatók néha teljesen elfelejtik, hogy vannak emlékeik, és belülről nézhetik, miként dolgozik az emlékezetük, ez pedig nagyon is az általuk kidolgozott elképzeléshez tartozik.” – tette hozzá.

emlekezteto

Az evolúción elmélkedve Hintzman arra a következtetésre jutott, hogy az általa „akaratlan emlékeztetésnek” hívott jelenség fontos szerepet játszik a környezettel való interakció összefüggő emlékképeinek kialakításában. Ennek során az adott élmények felszínre hívják a korábbi tapasztalatokat.

"Az állatok – különösen az emlősök – komplex világban élnek, ahol a kapcsolódó események mintái szétfoszlanak idővel. A túléléshez elengedhetetlenül fontos a minták elsajátítása.” Az embereknél kifejlődött egy további képesség az emlékképek szándékos elraktározására és előhívására. „Az emlékezet evolúciós célját azonban ezek a mindennapi emlékeztetők fedik fel, és nem az, ami tipikusan egy laboratóriumban zajlik.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.