Agyzsugorító depresszió

A Maudsley Kórház munkatársai megállapították, miszerint súlyos depresszió során az agy egyes területei zsugorodást szenvednek. A jelenség segíthet a klinikai depresszió diagnózisának felállításában

A klinikai depresszió folyamat során egyes területeken, csökken az agy térfogata. Ilyen kiemelt fontosságú régió a homloklebeny, mely a tervezésért, döntéshozatalért, érzelmekért felelős, a törzsdúcok területe, mely a mozgásban alapvető, illetve a hippokapmpusz, mely az emlékezet szerveződésében játszik kiemelt szerepet. Az Archives of General Psychiatry oldalain közölt tanulmány megállapítja továbbá, hogy ezek a változások valószínűleg időlegesek, ugyanis a depresszióból való felépülést követően a hippokampusz visszanyeri normális térfogatát.

Mágneses rezonancia képalkotó (MRI) segítségével a tudósok megállapították, hogy a leírt változások igen távol állnak a bipoláris betegségben (amikor túlzottan feldobott és depressziós szakaszok váltják egymást) tapasztaltaktól. Ily módon – ellentétben azzal, ha a vizsgáló csak a jelen klinikai tünetekre hagyatkozik – elkülöníthetővé válhat a két kórkép. A Dr. Matthew Kempton és munkatársai által közölt módszer jelentőségét az adja, hogy ugyan mindkét betegség depresszióval jár, azonban kezelésük merőben eltérő – az egyik csoport antidepresszánsokat kap, míg a bipoláris betegek hangulatstabilizáló, például lítium-kezelésben részesülnek.

x12eqc7m4

A kutatók metaanalízist alkalmaztak, melynek során 143 korábban megjelent tanulmány adatait dolgozták fel, ahol MRI-t alkalmaztak depressziós betegek agyának feltérképezésére. Az eredményeket 98 tanulmánnyal hasonlították össze, ahol bipoláris betegcsoportot vizsgáltak. Az egypólusú depresszióban szenvedő betegek esetén a szürkeállomány nagyobb csökkenést mutat, mint bipoláris betegségben, míg ez utóbbiban főként a fehérállomány szenved zavart, tehát ahol az idegsejtek kapcsolódásai vannak jelen. Az, hogy ezek a változások mikor, és hogyan alakulnak ki, hozzásegíthet a mind depresszió folyamatának megértéséhez, mind kezeléséhez.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy depresszió során a mellékvesék mérete megnő. Ez a belső elválasztású, páros mirigy termeli a kortizol stresszhormont. Egyes kutatások szerint a kortizolszint hosszantartó emelkedése okozhatja egyes agyterületek, például a hippokampusz elvékonyodását.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.