Agyunk mindig tudja milyen napszak van

Egy új kutatás arra a megállapításra jutott, hogy az agy már a születéstől kezdve képes meghatározni, hogy mikor kel fel és mikor nyugszik le a Nap.

A kutatás egy új szemszögből vizsgálja az agy formálhatóságát, és valószínűleg magyarázatot kaphatunk néhány alapvető emberi viselkedéssel kapcsolatos kérdésre, mondta Brian Pendergast, a Chicagói Egyetem pszichológia szakos docense. A kutatási eredményekből kiderülhet, hogy miként tud a gyerek különbséget tenni éjszaka és nappal között. A jelenség egyébként nem csak az embereknél, hanem számos állatfajnál is megfigyelhető, tette hozzá Pendergast, a biológiai ritmus szakértője.

Egy sor kísérlet során a kutatók rájöttek, hogy egy fejlődésben lévő egyed szeme nem képes a vizuális ingerek, például a mozgás érzékelésére, ha a fejlődési szakasz során a szem nem érintkezett fénnyel, miközben a világos és a sötét ciklusok váltakozását továbbra is képes érzékelni.

shutterstock_690171462

A kutatók szerint ez a képesség az egyed növekedésével együtt fejlődik ki.

Korábbi kutatások megállapították, hogy a főemlősök és az emberek természetes módon képesek alkalmazkodni az éjszakai alvás ritmusához, de ez a mostani kutatás arra talált bizonyítékot, hogy a napi bioritmushoz való természetes alkalmazkodás valójában velünk született képesség, mondta Pendergast. A napi bioritmus koordinálásának képességét egyáltalán nem befolyásolja az agy és a szem fejlődési szakaszában bekövetkező fénymennyiség hiánya, tette hozzá August Kampf-Lassin. A Pendergast és Kampf-Lassin által vezetett tanulmány részleteit a PLoS One című folyóirat április 27-i számában publikálták.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.