Agyrázkódás: tények és mítoszok

Az agyrázkódás az egyik leggyakoribb sportsérülés az Egyesült Államokban, de a szakértők szerint mégis sokan nincsenek tisztában azzal, milyen problémákat okozhat.

"Sokan azt hiszik, hogy az agyrázkódást CT vagy mágneses rezonancia vizsgálat segítségével diagnosztizáljuk, a valóságban azonban a sérülések nagy része csak mikroszkopikus szinten jelentkezik és nem látható az MRI és CT felvételeken" – mondta el Dr. Howard Derman, a Metodista Agyrázkódás Központ igazgatója. "A tünetek gyakran csak pár nappal később jelentkeznek, ezért főként fizikális vizsgálattal tudjuk felismerni az agyrázkódást. A leggyakoribb tünetek a zavartság, bódultság, hányinger, hányás, fény- és zajérzékenység, valamint az emlékezetkiesés."

Általánosan elterjedt az az elképzelés, mely szerint a fejfájás-csillapítók elfedhetik az agyrázkódás más tüneteit, Derman doktor szerint azonban erről nincs szó, sőt, sok esetben szükséges is az agyrázkódással együtt járó fájdalom csillapítása.

Sokan hiszik, hogy az agyrázkódásos betegeknek nem szabad elaludniuk, akkor sem, ha állandóan fáradtnak és kábának érzik magukat. "Igazság szerint az agyrázkódás egyik legjobb ellenszere a pihenés, hiszen agyunk így gyorsabban regenerálódik" – vélekedett Derman. "Az azonban igaz, hogy érdemes néhány óránként ellenőrizni az alvó páciens állapotát."

agy41

Mivel a gyerekek és a tinédzserek agya még fejlődésben van, ezért esetükben az agyrázkódásnak súlyosabb következményei is lehetnek. Gyakori például a komplex neurológiai és pszichológiai tünetekkel járó agyrázkódás utáni tünetegyüttes, ami hetekig, de akár évekig is megkeserítheti a fiatalok életét.

Népszerű az az elképzelés is, mely szerint az agyrázkódásnak nincsenek hosszútávú hatásai. Valójában az agyrázkódást követően gyakori a depressziós és a szorongásos tünetek megjelenése, a kettős látás, továbbá a korai demencia kialakulásának esélye is megnőhet.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.