A zene és a tánc lehet a demencia egyik legjobb ellenszere

Számos tanulmány szól a zene gyógyító hatásáról, amit a szellemi hanyatlással küzdő embereknél is érdemes lenne kihasználni.

Az új-zélandi Otagó Egyetem kutatói egy közelmúltbeli tanulmányukban 22 résztvevő segítségével tíz héten át azt vizsgálták, hogyan hat a zene és a tánc a demenciával együtt élőkre.

A demenciával küzdő idősebbekkel szemben él egy olyan általános sztereotípia, hogy igen passzívan élnek, és keveset mozognak. A kutatás rávilágított, hogy a zene sokkal jobban élénkíti ezeket az embereket, mint a szóbeli instrukciók.

Fotó: 123rf.com

Jelentős mértékben reagálnak a zenére, és nagy lelkesedést mutatnak függetlenül attól, hogy milyen fizikai állapotban vannak. A zene olyan pozitív hatásokat váltott ki belőlük, mint a spontán táncolás, az egymással való viccelődés és a jobb emlékezőképesség.

A tanulmány vezető szerzője, Ting Choo táncoktató, egykori táncos szerint, a művészetek – köztük a zene, a tánc, a festészet, és a színművészet – szerepe nagyon alábecsült a terápiás lehetőségek területén, pedig nagyon pozitív hatást tudnak gyakorolni a betegek életminőségére.

Forrás: Minden, ami hallás


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.