A világ első mesterséges hörgője

A világon először ültettek be sikeresen mesterséges hörgőt egy 78 éves tüdőrákos páciensnek, lehetővé téve, hogy elkerülje tüdeje teljes eltávolítását.

A sebészi bravúrt még 2009. október 28-án hajtotta végre egy csapat a párizsi Avicenne Kórházban. A párizsi kórházakat képviselő kommunikációs társaság közleménye szerint az új műtéti eljárás lehetővé teszi, hogy a tumor környékéről kiterjedtebb darabot távolítsanak el, ami nagyobb biztonságot nyújt a rák kiújulása ellen, egyúttal a tüdő eltávolításával járó igen nagy halálozási kockázatot is megelőzi. A páciens "nagyon jól van" a mesterséges légút beültetését követően – mondta Emmanuel Martinod, a műtét vezetősebésze a francia hírügynökségnek.

shutterstock_163695199

A mesterséges hörgőt biológiai anyagból készítették, amelyet sztenttel erősítettek meg. A biológiai anyag aortából nyert, szövetbankból származó szövet volt, ezért kilökődésgátló gyógyszereket – melyek nem ajánlottak rákkezeléssel párhuzamosan – nem szükséges szednie a betegnek. Eredményükről részletesen a The Annals of Thoracic Surgery című szakfolyóiratban számolnak be az orvosok, csütörtök délután pedig sajtótájékoztatót tartanak abban a párizsi kórházban, ahol a beavatkozást végrehajtották.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.