A vegetáriánus étrend nem csökkenti a tesztoszteron-szintet

Nem kell ettől tartani, ha vegák lennénk

Sok férfit aggaszt, hogy az olyan ételek, mint a hamburger vagy a steak, a férfiasság szempontjából kulcsfontosságúak. Pedig a tesztoszteron-szintet nem mérsékeli a vegetáriánus étrend – állítják a kutatók.

Számos férfi meg van győződve róla, hogy a férfiassághoz tartozik olyan ételek fogyasztása, mint a hamburger és a steak, ezért a vegetáriánus étrend meg sem fordul a fejében. Csakhogy egy új tanulmány szerint azoknál a férfiaknál, akik vegetáriánusok, nem alacsonyabb a tesztoszteron-szint, mint a húsféléket evőknél.

Felfedeztük, hogy a növényi alapú étrend normális tesztoszteron-szintekkel függ össze. Azok ugyanolyanok, mint a húst fogyasztó férfiaké” – mondta el dr. Ranjith Ramasamy, a tanulmány társ-szerzője, a Miami-i Egyetem Egészségügyi Rendszerének munkatársa.

„Régi elképzelés, miszerint a férfiaknak sokféle húst tartalmazó, hagyományos étrendet kell tartaniuk az egészséges tesztoszteron szint elérése érdekében. Ez valójában sejtéseken, s nem bizonyítékokon alapul” – mondta az orvos az egyetem sajtóközleményében.

Ramasamy kollégáival 191, 18 és 75 év közötti férfi felmérési adatait elemezte. Ezek tartalmazzák a vér tesztoszteron szintjét és az egyes emberek étrendjének részleteit is. Számos korábbi tanulmánnyal ellentétben a kutatók elkülönítették egymástól az egészséges és az egészségtelen növényi alapú étrendeket.

„Fogyaszthatunk sok chips-et, gyümölcslét és üdítőt, amely növényi eredetű, de ettől ezek még nem egészségesek” – mondta Manish Kuchakulla, a Miami-i Miller Egészségügyi Iskola medikusa.

Az Amerikai Urológiai Szövetség irányelveinek megfelelően a 300 nanogramm/deciliter alatti tesztoszteronszintet hiányként értékelik. A felfedezések szerint azonban a résztvevők étrendjének vajmi kevés hatása volt a tesztoszteron szintekre.

„Akár hagyományos étrendet követett egy férfi, sok állati eredetű étellel, akár növényi eredetűt vagy kevésbé egészséges, egyszerű növényi jellegű étkezést folytatott, nem számított. Nem találtunk különbséget a vegetáriánus étrend és a klasszikus között a tesztoszteron-szintek tekintetében” – magyarázta Kuchakulla.

A növényi étrend mindenesetre sok előnnyel bír. Csökkenti számos egészségügyi probléma esélyét, beleértve a magas vérnyomást, a szívbetegséget, a szívrohamot, a stroke-ot és számos rákbetegséget – hívták fel a figyelmet a kutatók.

A szakemberek azt is kiemelték, hogy a növényi alapú étrend sokkal kisebb szén-dioxid-lábnyomot hagy maga után, vagyis a globális felmelegedés hatásainak csökkentését is segíti. A tanulmányt a World Journal of Urology szaklap közölte.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.