A vastagbélrák jeleit mi magunk is észlelhetjük

A vastag- és a végbélrák hazánkban évente mintegy ötezer halálesetért tehető felelőssé, s a tendencia folyamatos emelkedést mutat.

Dr. Boros Miklós sebész elmondása szerint a vastagbélrák alattomos betegség, ugyanis szabad szemmel láthatatlan jelei vannak. A széklet alakja, konzisztenciája, színe és gyakorisága széles skálán változhat egészséges esetben is. A székelési szokások és a széklet megváltozása nem minden esetben kórjelző, de előfordul például vastagbélrák esetén is, ezért amennyiben azt tapasztalja, hogy a korábbitól eltérőek lettek székletürítési szokásai, jelezze háziorvosának vagy gasztroenterológusának.

A széklet megváltozásának hátterében azonban komoly, akár rosszindulatú betegség is állhat, ezekre fokozottan érdemes odafigyelni, és amennyiben a normáltól eltérő székletet tapasztalunk, orvoshoz fordulni.

Tünetek és okok amelyeket könnyen összetéveszthetünk a vastagbélrákkal:

– A vasat tartalmazó étrend-kiegészítők megnövelik a vastagbélben a vérzést. Maga a vas nem lép keresztreakcióba a teszttel.

– Az acetil-szalicilsav sok fejfájás csillapító összetevője, amelyet néha a macumar, mint véralvadásgátló gyógyszer helyettesítésére használnak. Egészséges emberek székletmintáiban rendszerint jelen van igen kis mennyiségű vér. Ez jóval a teszt érzékenysége alatt van és nem utal rákra. Azok az emberek, akik vas vagy véralvadásgátló étrend kiegészítőket szednek, erősebb vérzést tapasztalhatnak, ezért hibás pozitív eredményt kaphatnak.

– Az aranyértől szenvedő betegek vérzést tapasztalhatnak, ezért a széklet mintájuk vérrel szennyeződhet, de ez a vérzés nem utal rákra.

– Nőknél a menstruáció során távozó kis mennyiségű vér is beszennyezheti a székletmintát. Ez a vérzés nem utal rákra.

– Néhány betegség miatt a vizeletbe vér kerülhet. Azért, hogy elkerüljük a vizelethez kapcsolódó vért, a székletminták ne kerüljenek kapcsolatba a vizelettel.

A vastagbélrák vizsgálatok

A vastagbélrák orvosi vizsgálata egy igen kényes téma minden páciens számára. A vizsgálat nem minden kellemetlenségtől mentes. A vizsgálat során a vastagbél belső falának teljes áttekintése lehetővé válik, és amennyiben gyanús elváltozást észlel az orvos, úgy szövettani vizsgálathoz mintát vesz.

A 45 évnél idősebbek 10 százalékánál található vastagbél polip, melynek egy százaléka rosszindulatúvá válik. A fél centiméternél nagyobb elváltozások általában véreznek, így a székletben megjelenő rejtett vér tesztelése egyszerű és olcsó szűrési módszer, szemben a kolonoszkópiával. A vastagbél daganatos megbetegedéseinek tragikus kimenetele az időben történő felismeréssel megelőzhető lenne, ebben nagy szerepet kap a rendszeresen elvégzett székletvérteszt.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.