A tüdőtágulásról…

A Science Translational Medicine legutóbbi száma egy kísérleti egereken végzett vizsgálatot mutat be, mely megállapítja, hogy a dohányfüstre adott immunválasz felel a betegségért.

Ismert, hogy a dohányzás számos gént aktivál, melyek befolyásolják az immunrendszer működését, és így közreműködnek a gyulladás kialakulásában. Dr. Farrah Kheradmand professzor és a Baylor Egyetem munkatársai a dohányzás keltette tüdőtágulásban résztvevő kórfolyamatokat térképezték fel kísérleti egereken.

Korábban a jelenség magyarázatában a nem specifikus szövetsérülésre adott válasz hosszútávú hatásait emelték ki, azonban jelen tanulmány felfedte, hogy a dohányzás keltette specifikus immunválasznak is szerepe van. A mintegy négy év alatt elvégzett vizsgálatsorozatban a cigarettafüst tüdőre kifejtett hatását egérmodellben tanulmányozták. Az egerekben 3-4 hónap alatt alakult ki tüdőtágulás, melyet genetikai és epigenetikai faktorokkal egyaránt magyaráztak.

j7347u9t2

Az epigenetikai faktorok képesek a DNS-t módosítani (például metilcsoport kötődésével), így befolyásolva az egyes gének kifejeződését. Amennyiben az epigenetikai változás egyszerre több gént érint, előáll a tüdőkárosodás, mely tüdőtágulásban nyilvánul meg. Az állandó irritáció okozta gyulladásos folyamat végeredményben tüdőrákhoz is vezethet.

Forrás: