A titokzatos férfi klimax!

Az elmúlt évtizedekben a tudomány a menopauza következményeit és hatásai tanulmányozta, de ma már tudjuk, hogy ezek a problémák a férfiaknál is jelentkeznek.

A menopauza tehát nemcsak női probléma, a férfiak is klimaxolnak. Ez az időszak kb. 50-55 éves kora tehető. Az ekkor fellépő hormonhiány pedig minden férfi életét megnehezíti.

A női öregedési folyamattal szemben – amelyet a nemi hormonok szintjének hirtelen csökkenése és a havi vérzések kimaradása jellemez – a férfiak hormonszintje lassú és fokozatos hanyatlását élik meg, anélkül, hogy reprodukciós képességük megszűnne.

Az öregedési folyamat során a tesztoszteron, a DHEA (dehidroephiandoszteron), a növekedési hormon, az IGF1 (insulinlike growth faktor1) és a melatonin hormonszintje fokozatosan csökken. Emellett emelkedik az SHBG érték (nemihormonkötő-fehérje), amitől a szabad biológiailag aktív androgének koncentrációja csökken. Egyedül a here Leydig-sejtjeinek működése marad változatlanul az öregedés alatt.

Az endokrinológia, csak az elmúlt évtizedekben szembesült, az andropauzával, mint betegséggel és tüneteivel, diagnosztikai lehetőségeivel és kezelési módjaival.

Az andropauza görög szó, „andro” férfi és „pausis” vége szavakból származik. Párja a menopausa kifejezésnek.

A tudósok évtizedekig azt hitték, a hormon szintek azért csökkennek, mert az ember öregszik. Ma már világos az összefüggés, hogy a helyzet fordított: az ember azért öregszik, mert a hormonszintek csökkennek.

A férfi endokrin hiány tünetei az andropauza tüneteinek széles skálájával járhat:

– Csökken a szexuális kedv: A férfi változó korban, több mint 50%-uknál nem csak a nemi érintkezés gyakorisága, hanem a libidó is csökken.

– Csökken az erekciós képesség: 70-80%-uknál a reggeli erekció ritkábbá válik; a vérmegtartás nehézsége különböző mértékű, elmehet az impotenciáig is.

– Kimerültség – fáradékonyság: 80%-ban jelentkezik a kimerültség valamilyen formája a férfiaknál.

– Koncentráció romlása, emlékezőképesség csökkenése

– Depresszió

– Ingerlékenység, izgatottság

Alvászavarok: Amit, ha tablettákkal orvosolnak, napközben csak fokozza a fáradtságot, ezt ellensúlyozva több kávét fogyasztanak, és kialakul egy ördögi kör. Így egy energikus optimista személy könnyen válik pesszimista, depresszív emberré.

– Izom és izületi fájdalmak: Hideg kéz és láb érzés is jelentkezhet.

– A csontállomány csökkenése (oszteoporózis): A csontritkulás következtében ma jelenleg több férfi kap combnyaktörést, mint nő!

– Látásromlás: Ezért 45 éves kortól számíthatnak a látás gyengülésére.

– Gyengül a szőrzet, a bőr elvékonyodik

– Nő a zsírtömeg: A zsírtartalom eloszlása megváltozik, a has és csípő tájon erősödik.

– Szaporodnak a szív és érrendszeri problémák.

– Fokozatosan romlik az immunrendszer

Egy angol tanulmány kimutatta, hogy a tesztoszteron szint csökkenése miatt a férfiaknál a húgycsövet és a húgyhólyagot körülölelő medencefenék izomzat (PC) rosszabbul húzódik össze. Az álló hímvessző magasságának megtartási képessége is jelentősen romlik.

Férfi intimtornával megőrizhető a gátizmok kondíciója, ereje, fittsége.

Javítható a potencia hosszú távú megtartása. Javul a férfi szervek, a PC izmok energia és vérellátása, fokozódik a merevedés magassága és a sperma kilövellés. A férfi intim torna emellett segít a prosztata optimális működését és a problémák megelőzését. Prosztata műtét utáni pedig a rehabilitálást. Növeli a szexuális energiákat és a libidót.

A gátizmok edzésével megszüntethető a korai magömlés, ami gyakori problémaforrás a párkapcsolatokban. Jelentősen javul a vizelet és székletürítési kontroll visszahúzódnak az aranyeres panaszok.

A gyakorlatok jelentős lelki változást hoznak a férfiak életében, amitől helyre áll az önértékelés, az önbizalom, a magbiztosság, a munkakedv és az ezzel járó sikerérzés.

Professzor Bruno Lunenfeld andropauzával foglalkozó szaktekintély szerint a férfiaknak négy lényeges életszakasza van:

1. Az első 20 év a felépítési fázis: ettől kezdve viszont a DNS évente 1%-ot veszít a reprodukciós képességéből

2. 20 után a primer megelőzési szakasz, amelyben a funkcionális kapacitást egészséges életmóddal megőrizhetjük. (a mai gyerekek csontállománya 20%-al kevesebb, mint pl. 20 évvel ezelőtt, a rossz táplálkozás, a computer, TV előtti üldögélés – „a birodalom visszavág”)

3. 40 évtől – megelőző stratégiák: Ez csak aktív stratégiákkal lehetséges, de növelhető egészségi állapot és ezzel eltolható az öregedés.

4. öregedési szakasz

cél: az életminőség megőrzése és javítása.

Életmód béli változtatásokkal, a problémák tudatos feltárásával és megelőzésével elkerülhető számos intim panasz. Fontos, hogy ne hiúsági kérdés vagy tabu téma legyen ez a terület, mivel már a 30-as éveiben járó férfiak 65% küzd a potenciát vagy a férfi szerveket érintő panaszokkal.

A mai világ életmódbéli szokásai korán előhozzák mind a nőknél, mind a férfiaknál az intim zóna gyengülését és betegségeit. Nem hiúsági kérdés, hanem igényesség a megelőzés.

Ellenőrizd az intim zónád egy férfiaknak szóló állapotfelmérő teszttel: Katt ide!

Szerző: Gottlieb Ildikó – intimtorna vezető

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.