A szorongás örökletes

A szorongó magatartásformát nem csupán környezeti hatások alakítják, örökölhetjük is a gyenge stressztűrőképességet.

A legnagyobb főemlősökön végzett kísérlet során, a Wisconsin-Madison Egyetem tudósai azonosították azokat az agyi régiókat, amelyek a leginkább szorongó majmoknál, a szorongás forrását jelentették. Ezek a túlzott aktivitást mutató agyi területek, valószínűleg öröklött tényezők miatt viselkednek abnormálisan. A kutatók remélik, hogy hamarosan sikerül azonosítaniuk azokat a géneket, amelyek az agyi elváltozást okozzák.

A kutatás alatt, amelynek során összesen 238 fiatal majmot vizsgáltak meg, a tudósok sikeresen azonosították a betegség kialakulásáért felelős két agyi területet. A majmok mind egy családból származtak, s erre azért volt szükség, hogy a kutatók megvizsgálhassák az öröklődési tényezőt.

4wxebf1w3

A vizsgálat során a majmokat, a glükóz egy radioaktív variánsával fecskendezték be (ezt az anyagot használják a Parkinson-kór diagnosztizálására is), majd az ún. ,,betolakodó" tesztnek vetették alá őket, amelynek során egy addig ismeretlen idegen felnőtt közelítette meg őket. A tudósok megvizsgálták az állatok viselkedését, majd a radioaktív cukor segítségével azonosították a kísérlet során leginkább aktív agyi régiókat.

A vizsgálatok szerint, a leginkább ideges majmoknál az amygdala és a hippocampus fokozott aktivitást mutatott. Az amygdala köztudottan kapcsolatban áll a szorongással, és a stresszre adott válaszreakciókkal, a hippocampusról azonban eddig azt hitték, csak az emlékezésben van szerepe. ,,A mostani adatok alapján azonban kijelenthető, hogy a hippocampus legalább annyira részt vesz a szorongó magatartásforma kialakulásában, mint az amygdala" – nyilatkozta Jonathan Oler, a Wisconsin-Madison egyetem munkatársa.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.