A szoba hőmérséklete befolyásolja a teljesítményt?

A nők a melegebbet, a férfiak a hűvösebbet kedvelik

Mielőtt tesztet írunk, érdemes utánanézni, milyen a szoba hőmérséklete, ahol tartózkodunk – javasolják kutatók. Ráadásul ez számos tantárgyra igaz.

Érdemes ellenőrizni, vajon mekkora a szoba hőmérséklete, mielőtt nekiállunk egy alaposabb gondolkodást igénylő feladatnak. Azaz, nem árt megnézni, mennyire is van feltekerve a termosztát.

A szobahőmérséklet – mely a nemek csatájának is tárgya sokszor – határozottan különbséget okoz a teljesítmény terén, azaz hogy miként teljesítenek nők és férfiak egy teszten, legyen szó matematikáról vagy szóbeli tesztről – állítja egy új kutatás.

Fotó: 123rf.com

“A hölgyek magasabb teljesítményt nyújtottak például, amikor a szobahőmérséklet magasabb volt. A férfiak akkor voltak jobbak, amikor hűvösebb helyiségben bizonyíthattak. Számos felmérés mutatott már rá, hogy a nők jobban értékelik a magasabb beltéri hőmérsékletet, ám a jelenlegi tanulmány azt vizsgálta, miként hat a szoba hőmérséklete a mentális teljesítményre” – mondta el Tom Chang, a Dél-Kaliforniai Marshall Üzleti Iskola munkatársa, valamint Agne Kajackaite, a WZB Berlin Társadalomtudományi Központból.

A kutatás 542 német egyetemistát vett górcső alá, 24 csoportba osztva, akiknek logikai, matematikai és szóbeli teszteket kellett megoldaniuk egy helyiségben, melyet különböző hőfokokra fűtöttek fel. A résztvevők pénzbeli jutalmat kaptak a pontszámaik alapján.

A nők, akik az önkéntesek 41 százalékát tették ki, általában jobb teljesítményt nyújtottak a szóbeli és verbális teszteken egyaránt, ha a szoba hőmérséklete melegebb volt, míg a férfiak hűvösebb hőmérséklet mellett teljesítettek jobban. A javult teljesítmény a nőknél magasabb szobahőmérsékleten nagyobb volt, mint a férfiaknál a teljesítmény-csökkentés ezen a hőmérsékleten.

Fotó: 123rf.com

A logikai tesztnél a helyiség hőmérséklete nem tűnt befolyásoló tényezőnek – írja a PLOS ONE szaklapban megjelent tanulmány.

A megállapítások azt sugallják, hogy a hőmérséklet sokkal több dolgot érint, mint hogy a kényelmet biztosítja. A kutatók lehetségesnek tartják, hogy szokásos szobahőmérséklet-változások jelentősen és eltérő módon befolyásolhatják a kognitív teljesítményt a férfiak és a nők esetében. A kutatók arra is rámutattak, hogy a tesztet viszonylag kisméretű csoporton végezték el német diákok körében, vagyis az eredmények akár eltérőek is lehetnek mások esetében.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.