A szklerózis multiplex új típusára bukkantak

A felfedezés érthetőbbé teszi a betegséget

A szklerózis multiplex új típusát fedezték fel a kutatók – ennek köszönhetően több dolog érthetőbbé válik a betegséggel kapcsolatban.

Új típusra bukkantak a kutatók a szklerózis multiplexen belül. A problémát sokáig az agy fehérállománya betegségeként tartották számon, melyben az immunsejtek károsítják az idegsejteken levő zsíros védőburkolatot, az ún. mielint (demielinizáció). Ezek megrongálása köthető az idegsejtek halálához, mely a szklerózis multiplexben szenvedőknél progresszív fogyatékossághoz vezet.

A kutatók által újonnan azonosított szklerózis multiplex típus – mielokortikális MS (MCMS) – a neuronok elvesztéséről árulkodik, ám az agy fehérállományának károsodása nem történik meg.

Fotó: 123rf.com

A tanulmány során a kutatók 100 szklerózis multiplex-páciens agyszövetét elemezte, akik haláluk után felhasználásra bocsátották az agyukat. Kiderült, hogy az agyak közül 12-ben egyáltalán nem valósult meg a fehérállomány demielinizációja.

Élőként ezeknél a betegeknél az MRI agyi vizsgálat nem mutatott különbséget a hagyományos szklerózisos páciensektől. Oka pedig az, hogy a 12 betegnél megduzzadtak a neuronok, s ugyanúgy néztek ki, mint a többi, tipikus szklerózisos elváltozás, amely a fehérállomány mielin elvesztésének köszönhető. Az MCMS diagnosztizálása tehát csak a halál után vált lehetségessé.

A felfedezést a The Lancet Neurology szaklapban közölték. Rámutat arra, hogy az neuronok vesztése és demielinizáció egymástól függetlenül alakulhat ki a szklerózis multiplex során. Arra is rávilágít, hogy több, érzékenyebb MRI vizsgálatra van szükség – figyelmeztetnek a kutatók.

Fotó: 123rf.com

Tanulmányunk egy új területet nyit a szklerózis multiplex kutatása terén. Az első, amely kórtani bizonyítékkal szolgál arra, hogy az agyi elváltozások a fehérállomány mielin vesztése nélkül is megtörténhetnek” – mondta el Bruce Trapp tanulmányvezető, a Lerner Kutató Intézet neurológiai osztályának elnöke a Cleveland Klinikán. Hozzátette: az információ rámutat a kombinált terápiák szükségességére, hogy megállítsák a betegség előrehaladását a szklerózisos betegek esetében.

A kutatócsoport egy másik tagja, Dr. Daniel Ontaneda elmondta: az új szklerózis multiplex-típus azonosítása kiemeli annak fontosságát, hogy több érzékeny stratégiát fejlesszenek ki a pontos diagnosztizáláshoz és megértsék az MCMS patológiáját.

A kutatók abban bíznak, hogy az eredmények új, testreszabottabb kezeléseket tesznek lehetővé a szklerózis multiplex betegségek különféle formái terén.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.