A pszichózis elleni szerek többet árthatnak, mint használnak – az új vizsgálat sokkolta a pszichiátereket

A pszichiátriákon alkalmazott tudatmódosító szerek veszélyes mellékhatásai manapság egyre gyakrabban kapnak nyilvánosságot. Nemrégiben a pszichiátria vezető amerikai szaklapjában jelent meg cikk arról, hogy a pszichózis elleni szerek hosszú távon több kárt okozhatnak, mint amennyi hasznuk van. A kutatásról beszámoló cikk szerint az eredmény sokkolta a pszichiátereket.

Nem is nagy csoda ez, ha figyelembe vesszük, hogy a pszichiátriai szerek egy éves szinten mintegy 80 milliárd dolláros ipart hajtanak. A JAMA Psychiatry szaklapban megjelent cikk arról számol be, hogy az elvégzett tanulmány eredménye szerint azok, akik abbahagyták az antipszichotikum szedését, több mint kétszer nagyobb eséllyel értek el funkcionális gyógyulást (képesség az önálló életvitelre), mint azok, akik végig szedték a szert. A cikk szerzője arról is ír, hogy az antipszichotikumoknak egyre több mellékhatására derül fény, miközben úgy tűnik, a hasznuk sem olyan sok, mint eddig gondolták.

gyogyszer1

Napjaink pszichiátriai kezelései még ma is elsősorban a „kémiai megoldásra”, vagyis kemikáliák használatára épülnek, amelyek azonban csupán arra alkalmasak, hogy a kellemetlen mentális tüneteket elfedjék, de nem állítják helyre az emberek lelki egészségét. Így a kémiai szerek használata helyett sokkal nagyobb hangsúlyt kellene, hogy kapjanak azok a módszerek, amelyek segítenek megtalálni a mentális nehézség okát, így valódi megoldást jelenthetnek a felépülésben.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nevű nemzetközi szervezet – amely a pszichiátria területén történő emberi jogi visszaélések feltárásával foglalkozik – kiadvány-sorozatot jelentetett meg a pszichiátriai szerek fő típusainak mellékhatásairól, amelyek segítik a laikusok és az érintettek eligazodását ebben a sokszor nehezen érthető témában. A kiadványok példányai ingyenesen igényelhetőek a szervezet magyarországi csoportjától.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.