A pikkelysömörért is a dohányzás okolható?

A dohányosoknak nagyobb esélyük van arra, hogy kialakul náluk a pikkelysömör nevű autoimmun bőrbetegség.

A kutatás nem szolgál közvetlen bizonyítékkal arra nézve, hogy kifejezetten a dohányzás hatására alakul ki a pikkelysömör, ám mégis eggyel több okot ad arra, miért is kéne felhagyni ezzel a káros szenvedéllyel. Dr. Abrar Qureshi, a Harvard Egyetem Orvosi Karának bőrgyógyász docense azért is inti óvatosságra a dohányosokat, mert a pikkelysömör gyakran a cukorbetegség és a szívroham kockázatát is magával hozza.

A pikkelysömör igen fájdalmas, viszkető érzéssel jár, és általában vastag, fehér foltokban jelentkezik, többnyire a térden vagy a könyökön. Általában olyankor bukkan fel, ha az immunrendszer valami véletlen folytán támadásba lendül a bőrsejtek ellen. Noha léteznek rá kezelési módok, maga a betegség nem szüntethető meg.

pikkelysömör

A bőrgyógyászok már korábban is feltételezték, hogy a dohányzás ronthat ezen az állapoton, a mostani vizsgálatok azonban – melyek során több mint 185 000 egyént figyeltek meg két évtizeden át – kimutatták, hogy a dohányosok 1,9-szer nagyobb valószínűséggel szenvedtek ebben a bőrbetegségben, mint a nemdohányzók, de még a volt dohányosok között is 1,4-szer nagyobb eséllyel fordult elő. Az idő előrehaladtával azonban, a dohányzást elhagyók esetében fokozatos csökkenést láttak a betegség kialakulása tekintetében.

Qureshi szerint, előfordulhat, hogy nem közvetlenül a dohányzás váltja ki a betegséget, hanem valami más, ám még ha bebizonyosodna, hogy valóban ez a káros szenvedély okolható érte, akkor sem tisztázott, hogy mi módon. Megeshet például, hogy a füst indít el olyan gyulladásos folyamatot az illető szervezetében, amire az a pikkelysömörrel reagál.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.