A pikkelysömör és a koleszterin kapcsolata!

A pikkelysömör okozta gyulladás változásokat okozhat a koleszterinszintben, így a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) jótékony hatását is ellensúlyozhatja.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatócsoportjának vezetője, Dr. Nehal Mehta elmondta, hogy amennyiben kutatásukat megerősítik, eredményeik magyarázattal szolgálhatnak arra, miért vannak kitéve a pikkelysömörben szenvedő betegek a szívroham, a stroke és a szív-érrendszeri halálozás megnövekedett kockázatának, különösen közepes-súlyos pikkelysömör esetén. „Más kutatások is kimutatták, hogy a HDL szintje alacsonyabb lehet gyulladásos állapotokban, például reumatoid artritisz, pikkelysömör, sőt még elhízás esetén is” – nyilatkozta Mehta. „Eredményeink azonban azt bizonyítják, hogy az alacsony szinten kívül a pikkelysömörrel járó krónikus gyulladás a HDL összetételét is megváltoztathatja, és csökkentheti a hatását.”

pikkelysömör

A kutatás során 78 pikkelysömörben szenvedő beteg koleszterinszintjét mérték, emellett megvizsgálták a koleszterinrészecskék számát és méretét is. A mérési eredményeket 84 egészséges emberével vetették össze. Kiderült, hogy a pikkelysömörös betegekben nagyobb volt a más kockázati tényezőkkel nem összefüggő, alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL), vagyis rossz koleszterin részecskék száma. Ezek a részecskék kisebbnek is bizonyultak. Egy második kísérletben a kutatók azt vizsgálták, milyen hatékonyan távolította el a HDL koleszterin a koleszterint az érelmeszesedést okozó sejtekről. Az eredmények azt mutatták, hogy a pikkelysömör a jó koleszterin előnyös hatásait körülbelül 25 százalékkal csökkenti.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy bár az eredmények összefüggést mutatnak a pikkelysömör és a HDL funkciója között, ok-okozati összefüggésre nincs bizonyíték, és az összefüggés megerősítéséhez további kutatásokra lesz szükség. A tanulmányt az Amerikai Szív Társaság orlandói éves konferenciáján tették közzé.

Forrás: