A pedofílokat az MRI buktatja le!

Az Archives of General Psychiatry című folyóiratban publikált új tanulmány szerint az agyi funkcionális MRI vizsgálat segítségével a jelenlegi módszerekhez képest sokkal megbízhatóbban pontosabban lehet diagnosztizálni a pedofíliát.

A német kieli Christian Albrechts Egyetem Orvosi Iskolájának kutatói a kísérlet során a résztvevők agyi reakcióit figyelték, miközben meztelen gyerekekről és felnőttekről készült fotókat mutattak nekik. A résztvevők között 32 önkéntes egészséges és 24 pedofil volt. A pedofil csoport 13 homoszexuális és 11 heteroszexuális férfiből tevődött össze, míg az egészséges férfiak között 18 heteroszexuális és 14 homoszexuális résztvevő volt.

A résztvevőknek véletlenszerű sorrendben összesen 490 fotók mutattak, melyeken felnőttek és gyerekek, nők és férfiak, közeli arcképek és teljes alakos képek szerepeltek, illetve voltak olyanok is, melyek csak a nemi szerveket ábrázolták. Eközben a kutatók végig a résztvevők agyi aktivitását figyelték a funkcionális MRI segítségével, és megállapították, hogy a szexuális impulzusért és izgalomért felelős agyi területek reakciói meglehetősen eltérők voltak a négy csoport tekintetében.

par3

Az egyetlen csoport, amelynél csak a lánygyerekeket ábrázoló képeknél lehetett jelentős eltérést kimutatni a szexuális izgalomért felelős agyi területen, az a heteroszexuális pedofilok csoportja volt. Az eredmények kiértékelése során komoly eltérést lehetett mérni a pedofilok és kontrollcsoport adatai között.

Mivel ez volt az első próbálkozás arra, hogy az agyi aktivitás alapján próbálják meg kiszűrni a pedofilokat, ezért a Christian Albrechts Egyetem kutatói még nem biztosak benne, hogy milyen értékeket is mértek pontosan az MRI segítségével. A pedofilok csoportja ugyanúgy reagált az gyerekek képeire, de nem egyértelmű, hogy az agyi aktivitás a szexuális vonzalom, vagy a múltban elkövetett dolgok miatt érzett bűntudat jele.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.