A napozás előnyei és a szolárium hátrányai

Szervezetünk igényli a napfényt, már csak a D-vitamin miatt is, de a fény energiaadó hatását sem tagadja senki.

Bár jelenleg javában tombol a nyár, de sokan már annak végét siratják. Azonban a nyár végén sem kell majd lemondanunk erről a forrásról, hiszen az indián nyár még tartogat ugyan néhány napig kellemes meleget, de kevesen fekszenek ki napozni. Így marad a mesterséges fény és barnaság: a szolárium. Sok vitát generál e kettő összehasonlítása. Íme néhány támpont, ami segít eligazítani a sugarakkal, sugárzással kapcsolatban.

Az ultraibolya sugárzásnak 2 fő típusa van: az UV-A és az UV-B. Előbbi a hosszabb hullámú sugárzás, ami a bőr barnulásáért felelős, de egyben a bőr öregedésében is szerepet játszik. Az UV-B sugárzás az aktívabb, alacsonyabb hullámhosszúságú. Ez veszélyesebb, ugyanis hólyagos bőrégést is okozhat, sőt, a bőrrákkal is összefügg. Az UV sugárzások mindemellett szerepet játszanak bizonyos bőrdaganatok kialakulásában is, mint a laphámrák, a bazálsejtes rák, illetve a festéksejtes rák.

A szoláriumokkal kapcsolatban az a hiedelem terjedt el, hogy nincsenek meg benne a természetes napfény káros UV-sugarai. Ez azonban csak részben igaz, a gépeket tényleg megszűrték, és így nem sugároznak az UV-B tartományban, aminek köszönhetően többféle bőrkárosodás is elkerülhető. Az UV-A sugárzás viszont nagyon magas a szoláriumban: ezekről a sugarakról régen azt hitték, hogy viszonylag veszélytelenek, ám az újabb kutatások megállapították, hogy az UV-A szintén növeli a bőrrák kialakulásának veszélyét.

napozas33

A káros hatás azonban csak jóval később látszik, miután a sugárzás áthalad a bőr felső rétegein, és a mélyebb zónákban okoz károsodást. Így a bőr idő előtti öregedését okozza, ami előidézi a ráncosodást, illetve a feszesség és a víztartalom elvesztését.

Nem feledkezhetünk el a szolárium okozta kötőhártya-gyulladásról, bőrpírról, bőrszárazságról sem! A mérsékelt használatnak természetesen vannak előnyei is: serkenti a kalcium csontjainkba való beépülését, és felkészíti a bőrünket a nyári természetes napfény elviselésére, még a pattanásos bőrnek is jót tesz.

A gépek használatakor be kell tartani pár alapszabályot: 48 órán belül csak egyszer szabad szoláriumozni és maximum havi 10 alkalommal, bizonyos gyógyszerek szedése mellett kerülni kell a szoláriumot, nem szabad kozmetikumokat viselni a bőrön, és a bőrtípust figyelembe véve kell beállítani a szoláriumozás erejét és időtartamát! A szolárium alternatíváját nyújthatják a különféle barnító-krémek, barnító zuhanyok azok számára, akik csak kozmetikai okok miatt fekszenek be a napágyakba. Az önbarnító készítmények kémiai úton hatnak, ezeket az érzékeny bőrűek is használhatják.

A természetes úton elnyelt napsugaraknak is több veszélye van: a melanóma a legkárosabb bőrrákfajta, melyet a napfény idéz elő; 40-50%-ban anyajegyekből keletkezik. Ez a bőrrák-típus rendkívül gyorsan adhat áttétet, így korai felismerése és kezelése alapvető a kezelés szempontjából. Nyaralás alatt a legfontosabb, hogy folyamatosan figyeljük az anyajegyek esetleges változásait, s a legkisebb gyanú esetén forduljunk bőrgyógyászhoz! Gyanús jel lehet a méret-és/vagy színváltozás, az anyajegy felszínének, állományának, alakjának átalakulása, gyulladásra utaló jelek a környező bőrön!

szolarium_2222

Végül pedig néhány jó tanács!

– Figyeljünk az előrejelzésekre! Ha az ultraibolya (UV-A, UV-B) sugárzás növekedése várható, arról a híradások is beszámolnak.

– 11-15 óra között, amikor a legerősebb a sugárzás, ne napozzunk, különösen akkor, ha erős sugárzás várható!

– A bőrtípusnak megfelelő fényvédő krémek használata elkerülhetetlen, még árnyékban is! Ma már különösen magas védelmet nyújtó (50-nél is magasabb faktorszámú) krémek is léteznek.

– Ajánlatos kalap, sapka használata!

– Ha mindenképpen le szeretnénk barnulni, óvatosan, fokozatosan szoktassuk bőrünket a sugarakhoz!

– Használjunk napozás utáni krémet, amely segít hidratálni, megnyugtatni a bőrt!

– Ha már bekövetkezett a leégés, a piros, fájó bőrfelületet minél hamarabb részesítsük helyi kezelésben (a gyógyszertárakban többféle, leégés esetén használható készítmény is kapható)!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.