A napozás aranyszabályai

A bőr sajnos minden leégés és sugárzás emlékét megőrzi, ezek hatása az életünk folyamán összeadódik. Első alkalommal ne maradjunk a napon félóránál tovább. Később fokozatosan növelhetjük ezt az időt. Fokozottan védjük a gyerekek bőrét, a csecsemőket pedig egyáltalán ne napoztassuk!

Délelőtt 11 és délután 3 óra között kerüljük a napot! Az UVB-sugárzás ugyanis ilyenkor a legerősebb. Legyünk különösen óvatosak, ha sok anyajegyünk van, ha nagyon fehér a bőrünk, vagy ha a családunkban már fordult elő bőrrák! Ha valamilyen gyógyszert szedünk, ellenőrizzük, nem okoz-e fényérzékenységet! Válasszunk a bőrtípusunknak megfelelő fényvédő készítményt!

Hogy miképpen igazodjunk el a különböző faktorok között?

naptej4801 Olvas még több cikket a bőrről!

10 alatt a védelem alacsony, 10 és 20 között közepes, 20 és 40 között magas, 40 felett pedig nagyon magas. Olyan krémet válasszunk, amely az UVA- és az UVB-sugarak ellen egyaránt véd! Kezdjük magasabb faktorszámú krémmel, később a kevésbé erős védelem is elég. A vízfelszínről csaknem 100 százalékosan, míg a homokról vagy a sziklafalról 25 százalékosan verődik vissza a fény. A felhősebb napokon vagy a félárnyékos helyeken is védekezzünk! Napozás előtt legalább félórával kenjük be a bőrünket, hogy a krém kifejthesse hatását, ami körülbelül két óráig tart.

Ha már leégtünk, igyunk sok-sok folyadékot, hogy segítsük a bőr regenerálódását. Alkalmazzunk hideg borogatást a megégett felületen.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.