A mikrobák és a szúnyogok!

A szúnyogok egyes embereket jobban szeretnek, mint másokat. A vérszívók étkezési preferenciáit a bőrünkön található mikrobák eltérései magyarázhatják.

Az afrikai maláriaterjesztő Anopheles gambiae sensu stricto szúnyog számára kevésbé vonzóak azok a férfiak, akiknek bőrén sokféle mikroba él. A szúnyogok jobban szeretik azokat a férfiakat, akiknek bőrbaktériumai viszonylag hasonlítanak egymáshoz.

A szúnyogcsípés pedig nem csupán bosszantó viszketést okozhat, hanem maláriát és más halálos betegséget is terjeszthet. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a maláriát okozó Plasmodium parazita 2010-ben körülbelül 655 ezer halálesetért felelt, és az áldozatok többsége az afrikai gyermekek közül került ki.

A PLoS ONE legfrissebb számában megjelent kutatás eredményei éppen ezért jelentős közegészségügyi következményekkel járhat. A tanulmány szerint a bőrön lévő mikrobák az adott személy beépített védekező rendszerének szerves részét képezik. Az ezzel kapcsolatos kutatások a betegség terjedésének megelőzésében alkalmazható újszerű eszközök kifejlesztéséhez vezethetnek.

A titok a verejtékben rejlik

A hatás magyarázata logikus: az emberi bőrből áradó szagok fontos kapaszkodók ahhoz, hogy a szúnyogok odataláljanak a bőrfelületre. A bőrünkön élő mikrobák pedig jelentős szerepet játszanak e szagok létrehozásában. "A bőrbaktériumok nélkül az emberi izzadtság egyszerűen szagtalan lenne" – állítja Niels Verhulst, a holland Wageningeni Egyetem kutatócsoportjának vezetője.

ui21jlbn3

Verhulst és munkatársai 48 férfi összegyűjtött illatmintáját (a szagért felelős, párolgó vegyületeket) vizsgálták az alanyok bal lábfejéről. A szúnyogok választhattak a minták és egy szabványos ammóniakoncentrátum közül. A bal láb bőrének DNS szekvenálását is elvégezték, ami információval szolgált azzal kapcsolatban, milyen és mennyi mikroba élt a férfiak lábán. Az eredmények azt mutatták, hogy kilenc alany rendkívül vonzó, hét pedig kevéssé vonzó volt a szúnyogok számára.

Azon kívül, hogy a bőrmikrobák nagyobb változatossága taszítja a szúnyogokat, a kutatók bizonyos baktériumfajtákat is összefüggésbe hoztak azzal, mennyire tartanak vonzónak egy személyt a szúnyogok. Az „ízletesebb” férfiakon a mikrobák kisebb változatossága található meg, és a baktériumok között nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a Leptotrichia, a Delftia, az Actinobacteria Gp3 és a Staphylococcus baktériumok. Ezzel szemben a kevésbé vonzó alanyok bőrén a mikrobák kisebb változatossága volt megfigyelhető, és a baktériumok között nagy mennyiségben fordultak elő a Pseudomonas és a Variovorax baktériumfajták.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.