A lélek és a test jelzései – jön a depresszió

A negatív testi és lelki elváltozások következménye az ember levert hangulata. A gyengeség éppúgy lehet betegség jele, mint okozója, ezúttal a hirtelen hangulatingadozásokhoz kapcsolódó gyengeségről lesz szó.

Ugyanis az egyik veszélyes betegség, a depresszió jellemző tüneteinek a felismerése időben életet menthet. A depresszió nem egyik napról a másikra jön, hanem fokozatosan alakul és fejlődik ki.

Mégis nehéz lehet a hangulat ingadozások felismerése. Már csak azért is, mert nem mindig a legtipikusabbnak vélt tünetek, mint például a búskomorság, vagy a levertség áll az előtérben.

Nem csupán az érzelmi élet, hanem a test is érintett lehet a depresszió miatt. Igen gyakran fordulhat elő a lelki és a testi panaszok egybeesése.

depresszio20

Az alábbiakban néhány olyan testi és lelki elváltozást gyűjtöttünk egybe, amelyek a depresszió figyelmeztető jelei lehetnek.

Lelki vonatkozásban: levertség és belső üresség érzése, örömtelenség és kedvetlenség, indítékszegénység és energiahiány, csökkent teljesítőképesség, belső nyugtalanság, koncentrációzavarok, szorongás és bűntudat, csökkent önértékelés és önbizalomhiány, bezárkózás, a társas érintkezés elhanyagolása.

A depresszió testi jelei lehetnek például az alábbi panaszok: alvászavarok, álmatlanság, kora hajnali felébredés, kifejezett fáradékonyság, gyakran már egészen csekély mértékű terhelésre is, testsúlyváltozás, mely lehet fogyás, de hízás is, a nemi vágy csökkenése, egyéb testi panaszok, mint pl.: fejfájás, hátfájás, szédülés, gyomor- és bélpanaszok, szívdobogásérzés.

Kezdetben magunk is észlelhetjük ezeket a tüneteket, de ha mások szólnak érte, nagy lehet a baj. Keressünk fel szakembert.

Adjon egy esélyt a depresszió gyógyítására nálunk a Benyovszky Orvosi Központban!

BOK_hivatkozas_vegleges1

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.