A leggyakoribb hüvelyfertőzések

A leggyakoribb hüvelyfertőzések a hüvely belső flórájának megváltozása miatt jelentkezhetnek.

A belső nemi szervek (méh, petevezetékek, petefészek) felé vezető út védelmi szempontból fontos része a hüvely. Ennek természetes flórája, és annak enyhén savas pH-ja segít megakadályozni a kórokozók átjutását.

Ha bármilyen ok miatt megbomlik a hüvelyflóra, és megszűnik a 4.5 alatti pH, akkor a védelmet nyújtó Lactobacillusok száma csökken és azok a mikróbák kezdenek szaporodni, melyek betegséget okoznak. Így lehetséges, hogy a hüvelyben normál körülmények között is megtalálható gombák és baktériumok többségbe kerülnek, és panaszokat okoznak.

DetegopHB_Lead_681x359480

Fertőzés tünetekkel és tünetmentesen

A kórokozók elszaporodása nem mindig ismerhető fel könnyen, ugyanis nagyon sok esetben a hüvelyfertőzés semmilyen panaszt nem okoz. Csak nőgyógyászati vizsgálaton derül ki, hogy a hüvelyben gyulladás van.

Ha mégis vannak jelei a fertőzésnek, akkor a leggyakoribb panasz a hüvelybemenet körül tapasztalt viszketés, illetve égő érzés. A hüvely érzékennyé és érintésre fájdalmassá válhat. Ha a fertőzés tovaterjed, akkor a húgyutak érintettsége miatt a vizeletürítés is fájdalmas lehet.

Gyakori panasz még a hüvelyi folyás, mely általában színes és kellemetlen szaggal jár. Hüvelyfertőzést leggyakrabban gombák okoznak, ezen belül is a Candida albicans. Elszaporodásával a fentebb említett általános tünetek jelentkeznek, illetve bőséges, fehér, túrószerű folyás keserítheti meg a mindennapokat.

shutterstock_164562012

A hüvely védelmi rendszerének meggyengülése teret adhat a normál flóra részeként élő baktériumoknak is. Ilyenkor általában több mikróba együttes elszaporodása okozza a panaszokat.

 

Jellemző, hogy csak minden második nő tapasztal tüneteket, ilyenkor ezek a következőek:  hüvelyi szárazság, viszketés és égő érzés, illetve fehér vagy átlátszó folyás, melynek szaga a hal szagára emlékeztet, és kifejezetten intenzívvé válik szexuális együttlét után. Gyakoriak a szexuális úton terjedő betegségek is, de ezekkel külön cikkben foglalkozunk.

huvely_teszt1

A hüvelyi pH-érték ellenőrzése segít a megelőzésben

Ha az itt leírt tüneteket tapasztalja, akkor mindenféleképpen forduljon orvoshoz, aki pontosan megállapítja, milyen jellegű fertőzése van, és ennek megfelelően javasol hüvelykúpot vagy szájon át bevehető tablettát a panaszok megszüntetésére. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a hüvelyi pH rendszeres ellenőrzésével és esetleges korrekciójával megelőzheti a fertőzés ismételt kialakulását, ezzel megvédve önmagát a kellemetlen panaszoktól!

teva_1801

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.