A kismama is kezelje az asztmáját!

Azok az asztmás kismamák, akiknek betegségét nem kellő gondossággal kezelik, gyakrabban szülnek meg idő előtt illetve lesz kis súlyú az újszülöttjük.

Ezen beteg kismamákat havonta kellene ellenőrizni. A leendő édesanyáknak egészségesen kell táplálkozniuk és nem szabadna dohányozniuk sem. Ausztrál és amerikai kutatók szerint azonban az asztma más szövődményeket is okozhat, például pre-eklampsziát is, mely magas vérnyomással járó súlyos terhességi kórkép. Az 1975 és 2009 közötti vizsgálatok adatait áttekintve több, mint egymillió terhesség adatait elemeték. Az asztmával küzdő édesanyák újszülöttjeinek átlagsúlya 93 grammal elmaradt az egészséges kismamáékétól.

„Fontos az asztma rendszeres, havonkénti ellenőrzése a terhesség alatt” – véli Leanne Metcalf kutató. Az asztma 50 százalékkal emeli a pre-eklampszia és 25 százalékkal a koraszülés valószínűségét. A szövődmények egy része csökkenthető az asztma megfelelő kezelésével. Fontos, hogy ezeket a kismamákat és magzataikat rendszeres időközöként megvizsgálják. Az asztma kezelése során alkalmazott gyógyszerek nem károsítják sem az édesanyát, sem a magzatot. A közlemény a BJOG című neves szaklapban jelent meg.

yxs5ikyb8

Philip Steer professzor szerint a legfontosabb üzenete a közleménynek az, hogy a kismamák rendszeres ellenőrzés alatt álljanak. Fontos olyan kezelést alkalmazni, mely minimálisra csökkenti a koraszülés és a kis súlyú magzatok születésének valószínűségét. Ráadásul a szakemberek figyelmét is felhívja az asztma kezelésének fontosságára. Fontos, hogy a szakemberek támogassák az asztmás kismamákat, hogy azok megkaphassák a megfelelő ellátást. Lényeges továbbá, hogy gyerekeink a legjobb esélyekkel, egészségesen lássák meg a napvilágot, ezért az édesanyák és a szakemberek is nagyon sokat tehetnek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.