A kapcsolódó idegsejtek

Brit tudósok elsőként találtak módszert arra, hogy egyidejűleg térképezzék fel az agy idegsejtjeinek kapcsolódását és funkcióját.

A Nature tudományos magazinban vasárnap közzétett tanulmányukban a brit University College London kutatói leírták egereknél kialakított technikájukat, amely lehetővé tette számukra, hogy a neuronok funkciójáról szerzett információkat egyesítsék a kapcsolódásaikra vonatkozó részletekkel.

Az idegsejtek kapcsolódásainak kibogozása és leírásának lehetősége, valamint annak megfejtése, hogy az információ miként áramlik az agyi áramkörökben, hozzásegítheti a tudósokat annak megértéséhez, hogyan keletkeznek a gondolatok és az érzékelések az agyban. Mindezek megismerése segíthet abban is, hogy az ezen funkciók elromlásához köthető betegségekre, például az Alzheimer-kórra, skizofréniára, szélütésre kezelést találjanak a későbbiekben.

idegsejt5

"Amint megértjük az agy különböző rétegeit összekötő idegsejtek feladatát és kapcsolódását, elkezdhetünk kifejleszteni egy számítógépes szimulációt arra, ahogyan ez a rendkívüli szerv működik" – magyarázta Tom Mrsic-Flogel kutatásvezető. A feladat elvégzése azonban évekbe telhet, százmilliárdra becsülik az agyban lévő neuronok számát, melyek mindegyike több ezer másik idegsejthez kapcsolódik.

A mostani tanulmányhoz az agy látókérgére összpontosítottak a kutatók egérkísérleteikben. Az egéragy több ezer neuront és több millió kapcsolódást tartalmaz, melyeket nagy felbontású képalkotó eljárással vizsgáltak és detektálták, hogy az egyes ingerekre mely idegsejtek reagáltak. A későbbiekben ugyanezen agyszövetekből metszeteket készítettek és kis áramerősséggel feltérképezték az idegsejtek szinaptikus hálózatát. A csoport azt reméli, hogy ezzel a módszerrel leírható egy-egy adott agyterület, például a látókéreg működése.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.